nieuws

Isolerend kozijnprofiel dankzij zes luchtkamers

bouwbreed

Zes luchtkamers wist Veka onder te brengen in haar nieuwste kozijnprofiel. Door de hoge warmte-isolatie is dat geschikt voor woningen met het energielabel A.

Het Alphaline 90-profiel borduurt volgens Nederlands vertegenwoordiger Adriaan Hakkert voort op een eerder product van de Duitse fabrikant. Dat telde nog meer kamers en was vijf jaar terug als passiefhuis gecertificeerd, maar prees zichzelf daarmee ook enigszins uit de markt.
Het 90 millimeter diepe Alphaline-profiel brengt prijs en prestatie volgens Hakkert weer in balans. Het heeft een U-waarde van 1,2 W/m2K. Als een van de kamers wordt volgeschuimd, is de U-waarde verder terug te brengen tot 1,0. Het vijfkamerprofiel uit de topline van Veka kende nog een maximale U-waarde van 1,4. Eerdere driekamersystemen bleven steken op 1,9 W/m2K. Door de dikte is het nieuwe Alphaline-profiel geschikt voor drielaags glas met een maximale inbouwdiepte van 52 millimeter. Ideaal voor woningen met energielabel A, aldus Hakkert.

Rubberstrips

De profielen worden geproduceerd bij de Veka-fabriek in Duitsland. Daar wordt eerst het kozijnprofiel geëxtrudeerd. Als dat enigszins is afgekoeld, maar nog wel warm is, worden de rubberstrips erin gemaakt. Ook door middel van extrusie. Daardoor zitten de rubbers goed vast en verschuiven niet tijdens de bewerking door de kozijnfabrikant. Terwijl ze weer wel gemakkelijk losgetrokken kunnen worden als vervanging nodig is.
Voor de stijfheid is een van de kamers van het Alphaline-profiel gevuld met een stalen koker van 30 x 30 millimeter. Die vangt uitzetting en krimp op, maar vormt wel een inherente koudebrug erkent Hakkert. Want de koker is thermisch niet onderbroken.
“Dat kan wel, maar daar wordt het kozijn wel weer duurder van. Bovendien moeten we het de gebruikers van onze profielen ook weer niet te lastig maken”, werpt hij tegen. De verstijvingskoker is dezelfde die wordt gebruikt bij andere profielen zoals de Topline. Ook accessoires als vensterbanken en koppelingen zijn uitwisselbaar met de 70 millimeter Topline-profielen.

Reageer op dit artikel