nieuws

IJburg vol kinderen

bouwbreed Premium

Vier nieuwe eilanden voor IJburg, het gaat gebeuren. B0x26W van Amsterdam heeft dat recent besloten. Daarmee wordt het aantal woningen op IJburg meer dan verdubbeld. Op het Cen-trumeiland, het eerste eiland dat erbij komt, komt een groot winkelcentrum voor de vele nieuwe inwoners. Op heel IJburg komen 18.000 woningen voor ruim 30.000 inwoners. Dan komen er nog bij het Buiten-, Midden- en Strandeiland. Opvallend veel water komt er tussen de eilanden en evenals op de reeds gerealiseerde eilanden worden er havens en kanalen gerealiseerd. IJburg ligt niet alleen in het grootste meer dat we hebben, het is zelf een heel waterrijk woongebied. Zouden er daardoor zoveel gezinnen op het eiland wonen, vraag ik me af.Velen dachten dat IJburg er kwam voor jonge stellen, singels en vitale ouderen, maar zij hadden het mis. Opvallend veel gezinnen hebben zich er gevestigd. De kinderopvang en basisscholen puilen naar verluidt uit hun jasje. Ik begrijp dat best. Bij elk huis ligt wel een bootje met toegang tot een wirwar van leuke sloten. Er is een strand met veilig zoet water. En IJburg heeft geen doorgaand verkeer, alle straten zijn breed en de voetpaden zijn prima toegankelijk voor kinderen. Straatvoetbal en stoepranden kunnen hier opnieuw worden uitgevonden!Recent mocht ik er rondlopen, het projectbureau van Waterstad 2 en 3 nam me op sleeptouw. Ik kreeg te zien hoe deze consortia van ontwikkelaars aan de eerste 5000 woningen hebben gebouwd. Je raakt er van onder de indruk. De bouwblokken hebben de expressie van Amsterdam, er zijn plinten voor kantoren en winkels met daarboven ruime appartementen over vijf lagen en meer. Veel van deze bouwblokken zouden wat betreft kwaliteit en uitstraling binnen de grachtengordel van Amsterdam niet misstaan. Maar hier op IJburg krijgen ze door de bredere straten en het uitzicht op water nog meer allure. Bijna op elke plek zie je water en vaak is dat ook nog het Markermeer. Veel woningen hebben ramen van plafond tot vloer. Niet alleen moet dat een schitterend uitzicht geven, kinderen hebben daardoor ook veel meer dan in de oude stad direct contact met wat buiten gebeurt. IJburg is nog niet eens af. Op de eilanden die wel klaar zijn komen nog heel veel culturele voorzieningen, een filmhuis en theater, cafés en restaurants. Met 30.000 inwoners wordt IJburg een kleine stad met alle voorzieningen die daarbij horen. De echte oude stad ligt op 15 minuten metro afstand, wat wil een mens nog meer. Op NAP bestudeer ik een grijzende man met kleinkind. Samen hebben ze de lunch gebruikt en beiden stappen met een lolly in de mond, hand in hand, naar buiten. Wie van de twee woont nu op IJburg, vraag ik mij af. Snel weet ik het antwoord, allebei! Want IJburg groeit uit tot een stad voor iedereen.

Vier nieuwe eilanden voor IJburg, het gaat gebeuren. B0x26W van Amsterdam heeft dat recent besloten. Daarmee wordt het aantal woningen op IJburg meer dan verdubbeld. Op het Cen-trumeiland, het eerste eiland dat erbij komt, komt een groot winkelcentrum voor de vele nieuwe inwoners. Op heel IJburg komen 18.000 woningen voor ruim 30.000 inwoners. Dan komen er nog bij het Buiten-, Midden- en Strandeiland. Opvallend veel water komt er tussen de eilanden en evenals op de reeds gerealiseerde eilanden worden er havens en kanalen gerealiseerd. IJburg ligt niet alleen in het grootste meer dat we hebben, het is zelf een heel waterrijk woongebied. Zouden er daardoor zoveel gezinnen op het eiland wonen, vraag ik me af.Velen dachten dat IJburg er kwam voor jonge stellen, singels en vitale ouderen, maar zij hadden het mis. Opvallend veel gezinnen hebben zich er gevestigd. De kinderopvang en basisscholen puilen naar verluidt uit hun jasje. Ik begrijp dat best. Bij elk huis ligt wel een bootje met toegang tot een wirwar van leuke sloten. Er is een strand met veilig zoet water. En IJburg heeft geen doorgaand verkeer, alle straten zijn breed en de voetpaden zijn prima toegankelijk voor kinderen. Straatvoetbal en stoepranden kunnen hier opnieuw worden uitgevonden!Recent mocht ik er rondlopen, het projectbureau van Waterstad 2 en 3 nam me op sleeptouw. Ik kreeg te zien hoe deze consortia van ontwikkelaars aan de eerste 5000 woningen hebben gebouwd. Je raakt er van onder de indruk. De bouwblokken hebben de expressie van Amsterdam, er zijn plinten voor kantoren en winkels met daarboven ruime appartementen over vijf lagen en meer. Veel van deze bouwblokken zouden wat betreft kwaliteit en uitstraling binnen de grachtengordel van Amsterdam niet misstaan. Maar hier op IJburg krijgen ze door de bredere straten en het uitzicht op water nog meer allure. Bijna op elke plek zie je water en vaak is dat ook nog het Markermeer. Veel woningen hebben ramen van plafond tot vloer. Niet alleen moet dat een schitterend uitzicht geven, kinderen hebben daardoor ook veel meer dan in de oude stad direct contact met wat buiten gebeurt. IJburg is nog niet eens af. Op de eilanden die wel klaar zijn komen nog heel veel culturele voorzieningen, een filmhuis en theater, cafés en restaurants. Met 30.000 inwoners wordt IJburg een kleine stad met alle voorzieningen die daarbij horen. De echte oude stad ligt op 15 minuten metro afstand, wat wil een mens nog meer. Op NAP bestudeer ik een grijzende man met kleinkind. Samen hebben ze de lunch gebruikt en beiden stappen met een lolly in de mond, hand in hand, naar buiten. Wie van de twee woont nu op IJburg, vraag ik mij af. Snel weet ik het antwoord, allebei! Want IJburg groeit uit tot een stad voor iedereen.

Reageer op dit artikel