nieuws

Honderden huizen in Friesland weg door JSF

bouwbreed Premium

Defensie moet geluidsoverlast meewegen in zijn besluit tot aanschaf van een opvolger van de F16. Dit schrijven de provincie Friesland en vier Friese gemeenten rondom de vliegbasis Leeuwarden in een brief aan de staatssecretaris van defensie.

De JSF produceert veel meer geluid dan zijn voorganger. In het slechtste geval moeten er honderden woningen worden afgebroken in de dorpen Marssum, Jelsum en Cornjum, vreest Geert Verf van Dorpsbelang Marssum. “Dat betekent het einde van deze drie plaatsen. Dorpen als Dronrijp, Menaldum, Engelum en Britsum krijgen dan een bouwstop, omdat ze binnen de geluidszone komen te liggen. Invoering van de JSF is een ramp voor Friesland.”
Het probleem speelt volgens Verf ook in Volkel. “Daar dreigen negentig woningen te moeten worden gesloopt.” Woningen nog meer isoleren is geen optie, stelt hij. “Dan woon je in een soort bunker en dat is niet leefbaar”, oordeelt hij.

Merkwaardig

De basisschool in Marssum is overigens wel grondig geïsoleerd. Daar zit een ruimte van 40 tot 50 centimeter tussen daken en muren, aldus Verf.
Hij vindt het uiterst merkwaardig dat Defensie de factor geluid niet meeweegt in het besluit tot aanschaf van een nieuw jachtvliegtuig. Dat vindt ook de Friese gedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie), die verklaart dat er grote risico’s kleven aan een luider toestel dan de huidige F16. “We hebben al veel geïnvesteerd in dorpsvernieuwing in dit gebied. Geluid moet onderdeel uitmaken van de besluitvorming rond de aanschaf van het nieuwe vliegtuig. Als Defensie de geluidscontouren gaat oprekken, krijgen we hier Schipholachtige toestanden”, voorspelt Adema.

Reageer op dit artikel