nieuws

Hochtief bouwt tunnels voor röntgenlaser XFEL

bouwbreed Premium

Een consortium onder leiding van Hochtief bouwt in Hamburg onderzoekscentrum XFEL voor testen met röntgenlaser. De opdracht heeft een waarde van 206 miljoen euro.

De onderzoekers zullen na oplevering van het complex in 2014 gebruikmaken van extreem intensieve bliksem van röntgenlaser. De lichtflitsen worden ingezet om details van virussen te herkennen, chemische reacties te filmen of processen te bestuderen die zich afspelen in het binnenste van de aarde.
Hochtief realiseert vrijwel alle van de in totaal 5,8 kilometer lange tunnels en schachten van het complex. Het tunnelsysteem verbindt de Hamburger wijk Bahrenfeld met de plaats Schenefeld in Sleeswijk-Holstein. Van de bouwer wordt precisiewerk verwacht want de totale afwijking van alle tunneldelen mag hooguit 10 centimeter bedragen. Langs het traject bouwt Hochtief met zijn partners zes schachten en onderaardse researchinstallaties tot op een diepte van 26 meter onder het maaiveld en een nuttig vloeroppervlak van 4500 vierkante meter.
Dochtermaatschappij Streif Baulogstik heeft de order binnengehaald om op de luchthaven van Frankfurt de bouw van de nieuwe pier A-West in goede banen te leiden.

Reageer op dit artikel