nieuws

Het vertrouwen

bouwbreed

De Hollandse koopmansgeest waart weer over de wereld. De door Jan Peter Balkenende zo gewenste VOC-mentaliteit heeft ons nog niet verlaten, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank.

De Hollandse koopmansgeest waart weer over de wereld. De door Jan Peter Balkenende zo gewenste VOC-mentaliteit heeft ons nog niet verlaten, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank.
In het derde kwartaal hebben Nederlandse bedrijven voor maar liefst 15 miljard euro in buitenlands aandelenkapitaal geïnvesteerd. Hoezo kredietcrisis.
Het Europese CBS, Eurostat, verraste deze week ook al met de melding dat Europa voor het eerst sinds juni dit jaar weer een overschot op de handelsbalans heeft. Zijn het tekenen van een beginnend herstel in de wereld?
Intussen blijft iedereen maar roepen dat de banken de geldkranen weer eens open moeten zetten. Na de miljardeninjectie van de staat en de renteverlagingen van de centrale banken, was dat toch het minste geweest.
Hoewel, renteverlagingen zeggen ook niet zoveel meer. Het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken, de Fed, heeft de rente teruggebracht naar praktisch nul. Wall Street geloofde het wel, het effect was nul. Het rentewapen is duidelijk bot geworden in de VS. Een groter gevaar is dat deze stap van de Fed over een aantal jaren de opmaat blijkt te zijn van een nieuwe kredietcrisis. Deze is al te wijten aan de lage rente van de Fed.
Ook zo genoten van de domme beleggers die in de mooie woorden van oud-Nasdaq-topman Bernard Madoff gestonken zijn. Iedereen weet dat piramideschema’s nooit lukken. De top van de piramide verdient eraan, de rest verliest. Verschillende investeringsmaatschappijen, gerenommeerde banken en enkele liefdadigers als Steven Spielberg hebben er nu miljarden aan verloren. Het wordt tijd dat historici als adviseurs optreden. Die hadden de methode van Madoff herkend als die van Charles Ponzi, veel rendement beloven en de eerste beleggers betalen van de inleg van de volgende.
Wanneer krijgen beleggers eens door dat zij hun vertrouwen beter kunnen schenken aan solide blue chips als bouwers. Voor BAM lijkt het er iets op. Dat steeg deze week continu. Ballast Nedam leek die lijn ook te pakken te hebben, maar daalde donderdag weer iets.
En dat terwijl het bedrijf niet zoals Madoff luchtkastelen bouwt.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel