nieuws

Gemeente Emmen ontevreden over ontwikkeling nieuwbouw

bouwbreed

De gemeente Emmen is ontevreden over de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Delftlanden. Volgens wethouder Sleeking van ruimtelijke ordening worden er te veel kleine woningen op te kleine kavels gebouwd.

De Drentse stad met 109.000 inwoners wil de komende jaren doorgroeien naar 120.000 mensen. Een grote nieuwe woonwijk met ruimte voor 3500 woningen is hiervoor noodzaak. De ontwikkeling van de eerste fase, ruim 1100 woningen, begon in 2006. Tot nu toe zijn er bijna 200 woningen gebouwd.
Maar Sleeking vindt dat er te veel kleine huizen op te weinig grond worden gepropt, terwijl “Emmen bekendstaat om zijn ruimte en ruime kavels”. Hij is niet blij met de ontwikkeling maar kan er naar eigen zeggen weinig aan veranderen. Ruim 80 procent van de grond in de nieuwe wijk is namelijk in bezit van projectontwikkelaar MEGA-NPB uit Almelo.
Sleeking: “In de jaren zeventig kreeg Emmen veel aandacht vanwege de eerste woonerven en een woonwijk met alleen maar platte daken. Dat was mogelijk omdat de gemeente de grond grotendeels zelf in handen had en dus de wijken naar eigen inzicht kon ontwikkelen.
Nu ligt het accent volgens hem te weinig op de ruimte en te veel op de hoeveelheid huizen die zo goedkoop mogelijk op een stuk grond gebouwd kunnen worden. De wethouder roept projectontwikkelaar MEGA-NPB op deze werkwijze te veranderen.

Verbaasd

Directeur Willy Welles van ontwikkelaar MEGA-NPB is verbaasd over de visie van de Emmer wethouder. “Vergeleken met de Randstad zijn dit ruime kavels en woningen. Emmen wil zijn nieuwe inwoners daar toch mensen vandaan halen?” Ze wijst erop dat de woonwijk in goed overleg met de gemeente is opgezet. “Sterker nog, de gemeente heeft de opzet van de wijk bepaald. Wij bouwen alleen maar. Het zijn luchtige kavels waar belangstelling voor is.”
Wethouder Sleeking is niet bereid hier op in te gaan. Hij wil er naar eigen zeggen geen welles-nietesspelletje van maken. Wel is volgens hem duidelijk dat de gemeente Emmen voor de tweede fase van de Delftlanden een heel andere opzet en indeling voorstaat. “We gaan daar stevig over onderhandelen, dat moge duidelijk zijn,” aldus Sleeking.

Reageer op dit artikel