nieuws

Gecoat glas houdt kou buiten

bouwbreed Premium

Zet stroom op gecoat vlakglas en je hebt een verwarmingselement. Of architectonisch glas waar geen koude doorheen komt. Thermique Technologies (TT) uit Chicago maakt op die manier producten als handdoekdrogers en panoramaruiten.

De Amerikaanse fabrikant zegt van elk rechthoekig stuk vlakglas in een verwarmingselement te kunnen maken. TT doet dat door er een mengsel van tinoxide en fluor op aan te brengen. Deze laag is 0,25 micron dik en geleidt elektriciteit. Voor dat laatste worden twee tegenover elkaar liggende zijden van de ruit gevat in messing hoekprofielen. Deze zijden moeten even lang zijn zodat het glas gelijkmatig warm wordt. Die warmte ontstaat door de weerstand die de stroom in de coating ondervindt. Afhankelijk van de stroom loopt de temperatuur op van minimaal 21,1 graden Celsius tot maximaal 176,7 graden Celsius.
Zo’n lage temperatuur is voldoende om bijvoorbeeld condensatie tegen te gaan op panoramaruiten voor de hoogbouw. Het bewerkte glas biedt een vrij neutrale aanblik: de coating is redelijk transparant en heeft geen specifieke kleur of structuur. De techniek is ook voor dubbelglas in woningen of de utiliteit te gebruiken. Wanneer de twee ruiten met de gecoate zijde tegenover elkaar staan vormt de warmte een extra barrière voor de kou van buiten. En wanneer de ruiten voldoende warmte afgeven zouden ze de gangbare verwarmingselementen kunnen vervangen.

Reageer op dit artikel