nieuws

Gebouw koelen met zoutbolletje

bouwbreed Premium

Het koelen van gebouwen is mogelijk met bolletjes waarin zoutkristallen zijn ingekapseld. Dit nieuwe materiaal dat overtollige warmte opslaat en in een later stadium weer afgeeft, onderscheidt zich door zijn grote opslagcapaciteit en lage brandbaarheid. De eerste toepassingen in de bouw worden volgend jaar verwacht.

Deze gepatenteerde technologie, het inkapselen van zouthydraten in een polymeer, is ontwikkeld door Capzo International in Ootmarsum dat hiermee een belangrijke stap in energiebesparing en klimaatregulering zet.
Zoutkristallen worden in bolletjes van ongeveer eentiende millimeter ingekapseld. Directeur ing. H. Reezigt vergelijkt de zoutbolletjes met poeder. “Ons product, Thermusol genaamd, maakt gebruik van de faseovergang van vast naar vloeibaar en vice versa om warmte geprogrammeerd op te slaan. Boven de 22 graden smelt het zout en wordt de warmte opgeslagen. Koelt de omgeving af, dan wordt het zout weer kristalvormig en staat het zijn warmte af aan de omgeving.”

Warmteopslag

Tot nu toe werd datzelfde effect bereikt met paraffine gevulde capsules. Volgens Reezigt koppelt Thermusol hoge warmteopslagcapaciteit met een lage brandbaarheid. “Per volume kan met paraffine aanzienlijk minder energie worden opgeslagen. Thermusol heeft grofweg een dubbele opslagcapaciteit.” De warmteopslag is 160 kilojoule per liter. “Daarnaast is dit product niet brandbaar en werkt zelfs brandvertragend.”
Capzo ontwikkelde het product in eerste instantie voor de medische sector waar het ook al wordt gebruikt om te voorkomen dat patiënten onderkoeld raken. “Deze technologie leent zich ook voor toepassingen in andere sectoren waaronder de bouw. We hebben al succesvolle proeven gedaan met cement, gips en schuim. In plafond of spouw, kan Thermusol zorgen voor een natuurlijker temperatuurverloop, zonder geforceerde koeling of verwarming. De volgende stap is de combinatie met warmtepompen om te komen tot lagetemperatuurverwarming.”
Het bedrijf heeft inmiddels de productie opgestart. Voor grotere volumes (1000 ton of meer) gaat het bedrijf Thermusol in licentie verkopen.

Reageer op dit artikel