nieuws

Fors meer bouwzaken voor rechter

bouwbreed Premium

Het aantal juridische conflicten tussen burgers en overheden over bouwzaken is in de afgelopen jaren met 30 procent toegenomen.

Dat heeft Cobouwberekend aan de hand van nog niet gepubliceerd cijfermateriaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Kregen de bestuursrechters van ons land in 2000 nog bijna 4100 bouwzaken te verwerken, in 2007 was dat aantal gestegen tot iets boven de 5200.
De cijfers tonen aan dat burgers steeds vaker in het geweer komen tegen bouwplannen voor nieuwe wegen, woningen en kantoren. Aannemers en ontwikkelaars roepen al jaren dat bouwprojecten vertraging oplopen als gevolg van bezwaarprocedures. Een cijfermatige onderbouwing ontbrak echter tot dusver.
Burgers stappen niet alleen sneller naar de rechter, ze krijgen ook vaker gelijk. In 2000 werd 12 procent van de klachten gegrond verklaard, afgelopen jaar was dat 16 procent. Het percentage ongegronde bezwaren nam eveneens toe, zij het in mindere mate.
Hadden zeven jaar geleden de meeste bouwzaken nog betrekking op de Woningwet en het Bouwbesluit, inmiddels zorgt de Wet op de ruimtelijke ordening voor de bulk aan procedures. Vorig jaar kenden ruim 2500 zaken een ruimtelijke ordeningscomponent. Dat is 90 procent meer dan in 2000. De forse stijging kan onder meer worden verklaard door de fijnstofproblematiek, die in 2002 de kop opstak.
In een poging het aantal bouwzaken terug te dringen, besloot het kabinet vrijdag inspraakprocedures verder te ‘stroomlijnen’.
>Nieuws 2

Reageer op dit artikel