nieuws

Eurlings niet langer asfaltverlosser

bouwbreed

Bij zijn aantreden beloofde verkeersminister Eurlings 1250 kilometer extra asfalt in deze kabinetsperiode. Volgend jaar wordt daarvan 2 kilometer gerealiseerd, met op- en afritten erbij 6 kilometer. De Tweede Kamer is alle vertragingen zat, zo bleek tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat.

“De vraag is of het ernaar uitziet dat er tijdens deze regeerperiode inderdaad concrete resultaten worden bereikt”, zo begon Emile Roemer zijn betoog op de late dinsdagavond. “Daar is mijn SP-fractie allesbehalve gerust op. Resultaten blijven tot dusverre nog steeds uit. Wij krijgen de ene na de andere vertraging voorgeschoteld. Niet alleen bij grote complexe projecten, zoals de ov-chipkaart, nieuwe wegen, spoorwegen en de ondertunneling van de A2 bij Maastricht, zien wij enkel vertragingen, maar ook bij belangrijke kleinere projecten die voor veel mensen een grote impact hebben.” Roemer bepleitte Eurlings’ ministerie maar om te dopen tot een ministerie van Vertraging en Wanorde.
Ook vanuit VVD-hoek kwamen de vertragingen Eurlings op harde kritiek te staan. “Sinds zijn aantreden in het Haagse Colosseum als de grote asfaltverlosser klinkt hij consequent veelbelovend”, sneerde Paul de Krom vanaf het spreekgestoelte. “Maar intussen is hij de oorlog tegen de files keihard aan het verliezen. Dat is de andere kant van het gezicht; het gezicht met de littekens van fouten en vertragingen.” Om nog meer zout in de wond te strooien. “De minister van Vertraging en Wanprestatie beloofde 1250 kilometer extra asfalt in deze kabinetsperiode. Zit hij er dan helemaal niet bovenop? Jawel, want in 2009 wordt toch al gauw zo’n 2 kilometer nieuw asfalt aangelegd. Vertraging is sinds 2007 de rode draad.”
Ook uit het eigen kamp kwam er kritiek op Eurlings. “Er is vertraging bij tientallen projecten rondom luchtkwaliteit”, begon CDA-Kamerlid Ger Koopmans. “Een ander voorbeeld is de onoverzichtelijke ontwikkeling rondom de hsl-zuid, en de tunnelellende bij de A73.”
Maar Koopmans uitte direct daarna zijn ongenoegen richting de VVD. “Is het niet De Krom die de Spoedwet wegverbreding met een dolk in één keer een aantal maanden naar achteren steekt?”

Reageer op dit artikel