nieuws

Eén voorwaarde: het moet leuk en gek zijn

bouwbreed

Een aangelegd bos van 2,6 hectare, met daarin plaats voor zeer gevarieerde 21 recreatiewoningen, naar eigen smaak ontworpen. Dat is in het kort de achterliggende gedachte van ruimtelijk adviseur Eric Schrauwen en zijn compagnon Werner Brouwer die recreatiecomplex Het Palet bij Noordwolde ontwikkelen.

Ruimte voor lichtvoetigheid.

Omsloten door bos en bij recreatieplas De Spokeplas kunnen liefhebbers op een ruim perceel van 900 vierkante meter hun eigen vakantieverblijf realiseren. Voorwaarde: het moet leuk en gek zijn.
Schrauwen: “De woning moet iets speciaals hebben en mag in geen geval traditioneel zijn. Chalets willen we niet.” In Nederland is het moeilijk architectonisch bijzondere recreatiewoningen te bouwen, vindt hij. “Kavels hiervoor zijn er nauwelijks en bestemmingsplannen hebben vaak veel voetangels en klemmen. Hier willen we het bijzondere een kans geven. Er zijn hier vrijwel geen welstandseisen, omdat elk perceel wordt omgeven door singels van 5 meter breed. Dit is dus een uitgelezen kans voor architecten en particuliere vormgevers om aparte of experimentele woningen te ontwerpen. Hier kun je buiten de gebaande paden treden.”
De enige bouwvoorschriften die gelden betreffen de maximale hoogte van een woning (maximaal 10 meter) en volume. Maximaal 400 kuub mag worden gebouwd in overwegend gedekte kleuren. Uiteraard dient binnen het Bouwbesluit te worden gebouwd.
Een recreatiewoning lijkt vandaag de dag vaak op een regulier huis. Maar wie wil recreëren heeft, in de visie van Schrauwen, juist behoefte aan een ‘schuilplaats’ om de dagelijkse hectiek even te ontlopen.
Aannemer Cees Tadema uit Leeuwarden tekende voor het eerste in het oogspringende vakantiehuis in Noordwolde: een drijvende woning die je handmatig met de zon kan meedraaien. Hij haalde er vorig jaar alle voorpagina’s mee en zelfs de Chinese televisie. Tadema is medeaandeelhouder van LANDgraven BV, dat het project exploiteert en waarin ook Schrauwen en Brouwer participeren. Met de bouw van de derde woning, door hallenbouwer Hardeman uit Veenendaal, is inmiddels begonnen.
Hardeman liet een experimentele recreatiewoning ontwerpen waarbij sandwichpanelen als muren worden gebruikt. De panelen zijn van dun metaal, opgevuld met isolatiemateriaal en gecoat in een houtnerfdessin. “Een leuk idee”, meent Schrauwen. “Een mooi voorbeeld van experimenteel en innovatief bouwen dat ergens anders niet zo snel binnen de gemeentelijke eisen zal passen.”
De recreatiewoningen ‘onder architectuur’ sloten goed aan op de gemeentelijke visie van Ooststellingwerf, die iets wilde toevoegen aan recreatiekern Noordwolde. Ontwikkelaar LANDgraven vroeg tien architecten hun droomrecreatiewoning te ontwerpen.
Het Stimuleringsfonds voor Architectuur ondersteunde het project. Het ontwerp van Rob Eckhardt uit Elsloo ‘Flowing space’ wordt momenteel uitgevoerd door Brouwer 0x26 Schrauwen.
De recreatiewoning, met een opmerkelijk open karakter, was de tweede die wordt gebouwd. De bestaande groenstroken vormen als het ware de buitenwanden van de woning.
Het buitenterras krult zich als een soort tapijt om tot dak en biedt daardoor beschutting. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van metalen golfplaten en aluminium gevelsystemen. “Een vloeiende, markante ruimte, een fraaie schuilplaats in een groen gebied”, omschrijft Schrauwen het ontwerp. “Flowing space in optima forma. De fundering is al gelegd en de stalen dragers worden een dezer dagen geplaatst.”
Het wordt een energieneutraal huis, met een energieprestatiecoëfficiënt rond nul. “In de winter komt via de glazen wand veel zonlicht binnen dat als buffer voor de nacht wordt opgeslagen”, licht Schrauwen toe. “Een soort passieve vorm van zonne-energie. Er is een dakterras waarop twee zonnecollectoren staan, die je van onderaf niet ziet.” Behalve een aparte vormgeving en bijzonder materiaalgebruik, stonden duurzaamheid en cradle-to-cradle hoog in het vaandel bij de ontwerpers.
Opvallend is ook een ‘boomhuis’, ontworpen door Van der Zee Architecten uit Gouda. De woning met hoge opbouw staat op palen. De ruimtes zijn gestapeld en wie in deze ‘boomhut’ staat, wordt omringd door de kruinen van bomen. Een huis met een verticaal karakter, aldus de architect, “door de split-levelachtige organisatie blijven de ruimtes toch horizontaal met elkaar in contact staan”.
Architect Jelle de Jong uit Lemmer bedacht op zijn beurt een ‘kamer in het bos’, een opmerkelijk smalle woning met drie woonlagen, waarvan alle gevels zijn gesloten, behalve een, die op de open ruimte is gericht. Als zonwering zijn houten lamellen op de zuidgevel aangebracht.
Wanneer het terrein vol is, durft Schrauwen met de huidige kredietcrisis niet te voorspellen. “We gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Dit perceel biedt in principe plaats aan veertig standaardrecreatiewoningen, maar wij wilden ruime kavels en juist exclusieve woningen. Voor een kwart is de bouwvergunning inmiddels afgegeven. Dit is en blijft een nichemarkt”, schetst hij. “Je hebt hier optimale privacy. Tussen de woningen is een groene muur van twee maal 5 meter, van bomen en struweel. Dat vind je haast nergens. De woningen staan een eind van de weg en het blijft gegarandeerd een bosgebied met een eigen bosbouwkundig beheersplan.” n

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels