nieuws

Deense jongere kiest voor bouw om zwartwerk

bouwbreed Premium

De mogelijkheid om zwart te werken is een belangrijke factor bij de keus van Deense jongeren voor een bouwvakopleiding. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van werkgeversorganisatie Dansk Industri.

Ruim 30 procent van de ondervraagden geeft aan dat die factor van wezenlijke betekenis is geweest voor de keuze van de opleiding. De helft stelt dat het moreel geen problemen heeft met zwart werk omdat de belastingdruk zo hoog is.
De mogelijkheid om iets buiten de fiscus om bij te verdienen weegt daarmee nog iets zwaarder als de mogelijkheid om een eigen bedrijf te beginnen. Het zwaarst weegt desondanks de mogelijkheid om thuis zelf klussen uit te kunnen voeren. Dat geeft ruim 60 procent als de grote motivatie aan.
Volgens Dansk Industri is een en ander niettemin nogmaals een duidelijk signaal dat het zwartwerkprobleem economische oorzaken heeft en alleen via wijzigingen in het fiscale systeem kan worden opgelost.

Reageer op dit artikel