nieuws

‘Contractanten moeten relatie opbouwen’

bouwbreed Premium

Heldere en afdwingbare afspraken maken over hoe er met elkaar wordt omgegaan. En reputatie en prestatie belonen. Dat zijn twee elementen bij het opstellen van contracten tussen opdrachtgevers en aannemers, die een goede samenwerking bevorderen en de kans op conflicten verminderen.

Heldere en afdwingbare afspraken maken over hoe er met elkaar wordt omgegaan. En reputatie en prestatie belonen. Dat zijn twee elementen bij het opstellen van contracten tussen opdrachtgevers en aannemers, die een goede samenwerking bevorderen en de kans op conflicten verminderen.
Dat stelt Peter Kamminga in zijn promotieonderzoek Towards effective governance structures for contractual relations dat hij woensdag 17 december verdedigt. Contractanten zouden volgens hem moeten werken aan de bouw van die relatie en proberen geen compleet contract te schrijven, maar te komen tot afspraken over de stappen die men neemt om tot oplossingen voor problemen te komen. Zo ontstaat een contract dat meer een handleiding voor samenwerking is dan een star juridisch kader. Kamminga stelt vooral in de fase van het uitschrijven van de tender neer te leggen hoe de onderhandelingen er precies uit gaan zien. Ten slotte zou er een algemene gedragscode in het contract moeten worden opgenomen voor de deelnemers, over de rollen en taken en wat daarbij wel en niet wenselijk is.

Reageer op dit artikel