nieuws

Biosteen volgt bacteriespoor van zelfherstellend beton

bouwbreed

Dat bacteriën zandkorrels aan elkaar kunnen laten kleven en zo de grond kunnen verstevigen is al langer bekend (biogrout). Van beestjes bouwstenen maken in de fabriek is volgens de experts een ander verhaal.

Sybrand van der Zwaag kent de bacterie Sporosarcina pasteurii als geen ander. De voorzitter van het Delft Center for Materials is dé kartrekker van het onderzoeksprogramma naar zelfhelende materialen.
Toch had hij van het onderzoek van IBR Consult nog niet gehoord. “Ik ken de club niet en kan dus ook niet nagaan of hun claim waar is. Dat je met bacteriële producten een goede verbinding kunt maken is goed bekend, maar de door Cobouw geschetste ontwikkeling wijkt af van die van self healing beton, waar de werkende actie pas optreedt als er schade is. Dat is een nieuwe ontwikkeling.”
Ook IBR Consult dat samen met Deltares, en twee bedrijven uit de bouw- en procesindustrie de biosteen onderzoeken, spreekt van een totaal andere tak van sport.
“De grond verstevigen, prima. Maar muren en woningen bouwen met bacteriën als bindmiddel in stenen is wel even iets anders”, stelt Rob Wiegers namens het Limburgse ingenieursbureau.
Vooral het productieproces stelt de onderzoekende partijen voor ingewikkelde vraagstukken. “Voor een geleidelijke sterkteontwikkeling moet dat proces gecontroleerd verlopen. Op de juiste plekken dient kristalvorming te ontstaan. Temperatuur maar ook andere omgevingsfactoren spelen daarbij een belangrijke rol.”
Het chemische principe van de biosteen volgt het spoor van zelfhelend beton en biogrout. Bacteriën zetten ureum in carbonaat om dat samen met calcium calciet vormt. Calciet plakt zandkorrels in feite aan elkaar. Hoewel ook grind als ‘matrix’ materiaal kan dienen voor de biosteen prefereert Wiegers zand, omdat zand meer contacpunten heeft.
Een naam heeft IBR Consult nog niet bedacht voor het bouwmateriaal. “Biosteen” werd al wel geopperd, maar vindt Wiegers persoonlijk niet sterk klinken. “Beton is ook niet correct, omdat dat per definitie wordt gemaakt met cement. Wij vervangen het cement juist door bacteriën.” Over de kostprijs van de biosteen valt nog niets te zeggen.

Reageer op dit artikel