nieuws

Bemog/LeClercq dreigt Deventer met claim

bouwbreed Premium

Ontwikkelaar Bemog/LeClercq dreigt een schadeclaim bij de gemeente Deventer in te dienen, nu hun plan voor Park Zandweerd door een nieuwe beoordelingscommissie van tafel is geveegd.

Dat heeft de ontwikkelcombinatie in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Bemog/LeClercq won in februari met het plan ‘Room with a view’ de ontwerpwedstrijd die de gemeente had uitgeschreven voor de bebouwing van een voormalige ijsbaan.
Na een klacht over mogelijke relaties tussen leden van de commissie en de winnende ontwikkelaar besloot de gemeente een nieuwe beoordelingscommissie in te stellen. Die wees begin deze maand BAM Vastgoed als winnaar aan. Bemog/LeClercq eindigde op de vierde plaats.
In de brief wijst de ontwikkelaar erop dat de tweede commissie de criteria anders heeft geïnterpreteerd en ook andere criteria heeft laten meewegen. Zo is volgens Bemog/LeClercq binnen het criterium ‘duurzaamheid’ naar heel andere aspecten gekeken dan de gemeente zou hebben bedoeld. Daarnaast noemt de ontwikkelaar het inhoudelijke oordeel ‘tendentieus’ en zou er bovendien ook deze keer sprake zijn van relaties tussen commissieleden en winnaar BAM. Ten slotte biedt Bemog/LeClercq 12 miljoen euro voor de grond, 1 miljoen meer dan BAM heeft geboden.
Bemog/LeClercq stelt Deventer aansprakelijk voor de vele miljoenen euro’s schade die de ontwikkelaar lijdt door omzet- en winstderving als hun plan, met een omvang van 350 woningen, niet doorgaat. De gemeenteraad beslist in januari over Park Zandweerd. “Het oordeel van deze commissie kan gewoon geen basis zijn voor verdere besluitvorming”, stelt Sjoerd Quint van Bemog. Hij hoopt dat de gemeente alsnog naar het oordeel van de eerste commissie kijkt.

Onbegrijpelijk

Quint vindt het onbegrijpelijk dat Deventer dit voorjaar de veronderstelde link tussen de commissieleden en zijn bedrijf niet heeft onderzocht. Volgens Bemog/LeClerq was er helemaal geen sprake van een link, maar is een nieuwe commissie ingesteld om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De ontwikkelaar stemde in met de nieuwe commissie om de relatie met de gemeente niet te schaden. Quint: “Bovendien gingen we ervan uit dat we ook in de tweede ronde als winnaar uit de bus zouden komen.”

Reageer op dit artikel