nieuws

‘Bedrijven dwingen tot langetermi jndenken’

bouwbreed

Bedrijven moeten worden gedwongen langetermijndoelen na te streven. Institutionele beleggers als pensioenfondsen kunnen en moeten die dwang uitoefenen, vindt Colin Melvin van Hermes Equity Ownership Services.

“De huidige kredietcrisis is een product van de kortetermijnfocus van financiële firma’s op Wall Street, in de Londense City en elders in de wereld, die zich volledig concentreren op de winsten in het volgende kwartaal en andere korte termijn financiële maatregelen. ”Als institutionele beleggers die grote belangen hebben in bedrijven over de hele wereld, moeten wij nadenken over langetermijngroei en een veel duurzamere benadering nastreven die veel beter zal zijn voor alle betrokkenen en helpt de stabiliteit van de markt te herstellen”, vindt Melvin die 57 miljard euro pensioengelden beheert.
Juist de pensioenfondsen zijn zwaar getroffen door de kredietcrisis waardoor vele miljarden verdampt zijn met de daling van de beurzen. Melvin vindt dat uiteraard een slechte zaak omdat daardoor ook pensioenen onder druk staan. Dat geldt nog sterker nu regeringen miljarden steken in banken in moeilijkheden die ze zelf voor een groot deel hebben veroorzaakt met hun kortetermijndenken. “Het is fout dat belastingbetalers de vele miljarden kostende kredietcrisis subsidiëren terwijl ze tegelijkertijd zien dat hun eigen pensioenen verdampen”, aldus Melvin.
Diezelfde banken verergeren nu nog eens de crisis door onderling wantrouwen waardoor ze elkaar nauwelijks meer geld willen lenen. “Dit wantrouwen tussen banken is gebaseerd op kwalijke praktijken rond kortetermijnleningen, een gebrek aan verantwoordelijkheid en een gebrek aan aandacht voor de noden van eigenaren en klanten. Hun terughoudendheid nu om te lenen tast de reële economie al op vele manieren aan”, kritiseert Melvin de financiële sector.

Crux

Daar zit wat hem betreft dan ook net de crux. Al die nieuwe financiële producten waarvan slechts een enkeling de volledige portée begreep, zijn tot stand gekomen zonder daar de aandeelhouders over te raadplegen. Voor zover dat pensioenbeheerders waren, hebben die op hun beurt de deelnemers nooit geïnformeerd over eventuele risico’s. Daarbij hebben de beleggers zelf ook boter op hun hoofd doordat ze hebben geïnvesteerd op een manier die het financiële systeem heeft beschadigd.

Reageer op dit artikel