nieuws

Bacteriesteen op komst

bouwbreed Premium

Van bacteriën zijn bouwmaterialen te maken die even sterk zijn als beton. IBR Consult produceerde enkele zandkleurige blokken, als bakstenen zo groot.

De ‘biosteen’, is een fabrikaat van zand, water, calciumchloride en de bacterie Sporosarcina pasteurii. Kleine bouwstenen, maar ook verdiepingshoge panelen zijn van het mengsel te maken, belooft IBR Consult. “Een druksterkte van enkele tientallen N/mm2 is haalbaar”, oppert Rob Wiegers materiaaldeskundige bij IBR Consult.
De biosteen borduurt voort op de wetenschap dat sommige bacteriën kalksteen aanmaken. In de natuur duurt dat proces miljoenen jaren. In combinatie met ureum en calciumchloride, duurt dat in het lab twee weken. “Voor een effectief product moet dat zeker een week sneller”, vindt Wiegers.
Bindmiddelen van eindeloos te kweken bacteriën maken cement of kalk overbodig. Toch hebben leveranciers voorlopig niets te vrezen. “Het is zeker niet dat zo alle betoncentrales hun deuren kunnen sluiten na nog drie proefjes. Er zijn nog tal van onbeantwoorde vragen.”

Chloride

Zo is nog onduidelijk welke bacterie het meest geschikt is. Ook voor de componenten ureum en calciumchloride zijn alternatieven wenselijk. “Ureum is vrij duur. Calciumchloride is slecht voor het milieu, omdat bij het productieproces chloride vrijkomt.”
Wiegers is er niettemin van overtuigd dat bouwmaterialen van bacteriën toekomst hebben. “Biosteen heeft de potentie energie te besparen. Immers, als je de bacteriën bij de fabriek kweekt, hoef je geen mergel meer af te graven, te branden en te vervoeren. Daarbij zijn grondstoffen voor traditionele bouwmaterialen steeds minder goed beschikbaar.”
Op zijn vroegst over vijf jaar verwacht Wiegers de eerste draaiende biosteenfabrieken. “We zoeken aansluiting bij bestaande productieprocessen. Geen eenvoudige opgave, want niet iedereen zit op ons te wachten.” Bacteriën zijn de bouw niet helemaal vreemd. Bij grondstabilisatie en zelfherstellend beton bewijzen beestjes al langer hun nut.
> techniek 7: bacteriespoor

Reageer op dit artikel