nieuws

Amsterdam geeft binnenstad economische impuls

bouwbreed Premium

Amsterdam – De entree van Amsterdam moet een economische impuls krijgen. Samen met grote beleggers en ontwikkelaars werkt de gemeente Amsterdam aan betere winkels aan Damrak aan Rokin, zo blijkt uit het gisteren gepresenteerde strategieplan voor verbeteringvan de binnenstad.

Aan het Beursplein moet een levendig winkelgebied ontstaan. Het Fortis-gebouw aan de stille kant van het Rokin leent zich voor ombouw tot warenhuis.
Volgens burgemeester Job Cohen is de oude binnenstad, aangeduid met postcode 1012, meer en meer het toneel geworden van de georganiseerde misdaad.
De komende tien jaar wil Amsterdam criminele structuren ontmantelen en het aantal prostitutieramen en coffeeshops drastisch verminderen. Door ingrijpende verbouw van panden moet ‘de entree van de stad’ meer kwaliteit krijgen.
Om de kwaliteitsverbetering op gang te krijgen zijn negen sleutelprojecten aangewezen. Eén daarvan betreft verbetering van het Beursplein. Met Rabo Bouwfonds, een van de eigenaren van de Beurs van Berlage, en de Damrak Combinatie, een samenwerkingsverband van ING Real Estate, Corio, Redevco, IPMMC en Stable international, worden voorstellen ontwikkeld voor de komst van extra winkels.

Bijenkorf

Door de parkeergarage van de Bijenkorf ondergronds te brengen kunnen pal naast het bestaande warenhuis nieuwe winkels komen. De begane grond van het Euronext-gebouw moet een levendige invulling met horeca en winkels krijgen. Ook wordt nagedacht over ondergrondse verbindingen tussen de Beurs van Berlage, de Bijenkorf en het C0x26A-pand aan het Damrak.
Het grootschalige Fortis-gebouw op het Rokin komt op termijn leeg. Amsterdam zou daar graag de vestiging zien van een internationaal warenhuis of een topper uit de modewereld. In combinatie met herinrichting van de openbare ruimte ziet de gemeente kansen voor een bruisend verblijfsgebied. Over de gewenste herontwikkeling worden gesprekken gevoerd met een combinatie van Fortis Vastgoed. Multi Vastgoed en woningcorporatie Ymere.
Andere sleutelprojecten hebben betrekking op de verbouw en uitbreiding van hotels (Krasnapolsky en Victoriahotel), de bouw van een grote parkeergarage nabij de Geldersekade, revitalisering van Chinatown en een prostitutieloos Oudekerksplein.

Reageer op dit artikel