nieuws

Vogelaar wijkt

bouwbreed Premium

Donderdag zegde de PvdA het vertrouwen op in haar eigen minister van Wonen, Wijken en Integratie. Volgens partijleider Bos kon Ella Vogelaar “onvoldoende effectief en gezagvol opereren op wat misschien wel het belangrijkste vraagstuk van Nederlands is.” Bos doelde daarbij op het laatste woord in Vogelaars portefeuille: Integatie. Over het wonen en de wijken liet hij zich niet uit.

Donderdag zegde de PvdA het vertrouwen op in haar eigen minister van Wonen, Wijken en Integratie. Volgens partijleider Bos kon Ella Vogelaar “onvoldoende effectief en gezagvol opereren op wat misschien wel het belangrijkste vraagstuk van Nederlands is.” Bos doelde daarbij op het laatste woord in Vogelaars portefeuille: Integatie. Over het wonen en de wijken liet hij zich niet uit.
Minister Vogelaar had moeite met de media. Meerdere malen zette ze zichzelf – en daarmee haar partij – te kijk. In interviews over hoofddoekjes en de islam. Voor de draaiende camera’s op internet en televisie. En in onderhandelingen met de woningcorporaties over het bedrag dat laatstgenoemden moesten bijdragen aan de kansen-, kracht-, pracht- of gewoon Vogelaarwijken. In het land ontstond daardoor al snel het beeld van een politieke brekebeen.
Boven op haar gebrekkige media-optreden kwam nog eens het feit dat ze kritische Tweede Kamerleden van zowel coalitie als oppositie kribbig en soms op het agressieve af terechtwees. Het maakte de bewindsvrouw niet echt populair en het verklaart waarom er betrekkelijk snel en gemakkelijk met moties van wantrouwen werd gezwaaid.
Maar daar waar het uiterste politieke wapen tot twee keer toe faalde, werd Vogelaar geveld vanuit onverwachte hoek: haar eigen partij liet haar vallen.
De oplettende politieke toeschouwer had de voortekenen van het slinkend vertrouwen in de eigen gelederen al eerder kunnen ontwaren.
Want al bijna anderhalf jaar geleden – toen Vogelaar na maanden onderhandelen, soebatten en dreigen eindelijk een financieel akkoord met de corporaties had gesloten – flikte minister Bos van Financiën haar een naar geintje. Hij legde de corporaties een vennootschapsbelasting op van 500 miljoen euro. Geld dat later, tijdens de voorjaarsbegroting maar ten dele terugvloeide in de veertig wijken.
En toen Vogelaar zichzelf zo pijnlijk belachelijk maakte voor de camera van website geenstijl.nl reageerde haar eigen partij door de minister verplicht op te zadelen met een woordvoerder waar ze niet mee door één deur kon. Een woordvoerder die haar later in de Telegraafopenlijk afviel.
Dat Wouter Bos een minister die inhoudelijk helemaal niet zo slecht was – ook nog op de Dag van het Respect – aan de kant zette kon men dus zien aankomen. Of het de probleemwijken ten goede komt, is nog maar de vraag, maar de PvdA zal vast stijgen in de peilingen.

Reageer op dit artikel