nieuws

Vliegveld H oogeveen wijkt voor woningen

bouwbreed Premium

Het vliegveld van Hoogeveen was lange tijd een economische belofte. Maar een politieke meerderheid vindt dat die belofte niet is waargemaakt en dat het vliegveld daarom moet verdwijnen. Dit geeft in ieder geval de bouw in Hoogeveen lucht.

Nog voor het einde van dit jaar wil de VVD in de gemeenteraad een voorstel indienen om het vliegveld te sluiten. De luchthaven zou de ontwikkeling van het gebied rond de luchthaven te veel dwarsbomen. De oorzaak hiervan is vooral de geluidscontour rond het veld, waardoor maar een beperkte mate van geluidsoverlast is toegestaan. “Dat legt de planologische ontwikkeling van het gebied stil,” licht gemeentelijk woordvoerder Hans Vonk toe. “Woningen bouwen in dit gebied is bijvoorbeeld nu absoluut niet toegestaan.”
Het vliegveld, dat 25 hectare groot is en de langste grasbaan van Nederland heeft, bleek niet de economische trekpleister die werd verwacht. Zakelijk vliegverkeer is er nauwelijks en ook toeristen weten de weg ernaartoe maar mondjesmaat te vinden. Doordat om het vliegveld heen niet gebouwd kan worden, raken vertrekkende bedrijven moeilijk hun pand kwijt.
Volgens de gemeente zijn er nog geen concrete plannen voor het gebied dat vrijkomt als het voorstel van de VVD wordt aangenomen en het vliegveld in 2013 verdwijnt. Er wordt gedacht aan woningbouw.
Voorzitter J. van Donderen van de Stichting Vliegveld Hoogeveen reageert gelaten op de plannen. “In 2003 is er een raadsbesluit genomen waarin staat dat de erfpacht van het vliegveld na 2013 verlengd wordt. De VVD was daar destijds voor. Er kan blijkbaar een hoop veranderen in een paar jaar; ik kijk er niet raar van op als het over twee jaar wéér anders is.’ Het vliegveld verplaatsen is geen optie. Het economisch belang van het vliegveld weegt niet zwaar genoeg om te investeren in een verhuizing.

Reageer op dit artikel