nieuws

Turfschip: driemaal is scheepsrecht

bouwbreed Premium

Dankzij een turfschip slaagde Nederland er tijdens de Tachtigjarige Oorlog in Breda te heroveren op de Spanjaarden. Ruim 400 jaar later was het evenementencomplex Turfschip zelf inzet van strijd. En nu heeft Breda wederom een Turfschip.

Nieuw complex in Breda is klaar voor commercieel succes

Het Turfschip is een begrip in Breda, niet alleen vanwege de list tijdens Tachtigjarige Oorlog, maar ook vanwege de gelijknamige voormalige evenementenhal aan het Chasséveld. Nadat het terrein jarenlang braak lag, opende Breda bijna tien jaar na de sloop van het oude Turfschip afgelopen weekeinde een nieuw Turfschip.
Voorafgaand aan de officiële opening van het gehele Turfschip-complex die op 16 december plaatsheeft, gingen de parkeergarage en megabioscoop MustSee het afgelopen weekeinde al open. Reden voor een bescheiden feestje, vooral voor ontwikkelaars Heijmans Vastgoed en ING Real Estate en de Bredase dienst parkeerbeheer.
In tegenstelling tot zijn voorganger is het huidige Turfschip, ontworpen door architect Rob Ligtvoet van Kraaijvanger-Urbis, geen evenementenhal. Het complex kost 60 miljoen euro en biedt onderdak aan een parkeergarage met zes parkeerlagen en ruim 600 plaatsen, een stalling voor 400 fietsen, een bioscoop met zeven zalen en 1400 stoelen, een fitnesscentrum, kantoren, 95 woningen, 29 huurappartementen en horeca.
Novaprojecta, het samenwerkingsverband van Heijmans en ING, heeft alle onderdelen verkocht: de leisureonderdelen aan belegger Ocean Capital, de huurwoningen en de kantoorruimten aan woningcorporatie WSG en de parkeergarage aan de gemeente Breda. “Het is prettig dat we de garage zelf beheren. Dan kunnen we zelf greep houden op de verkeersstromen. Zo zijn we ook bezig met een nieuw route-informatiesysteem”, verklaart wethouder Willems.
De kans dat een bezoeker in de immens grote parkeergarage zijn auto niet meer terug kan vinden, is klein. De gemeente Breda heeft elke parkeerlaag voorzien van een eigen kleur en bovendien zijn de parkeervakken genummerd. Hoewel aan de overkant van het Chasséveld ook een grote parkeergarage ligt, is hoofd parkeerbedrijf Thieu Tegelaers niet bang dat de nieuwe garage straks leegstaat. “We hebben het doorberekend op financiële haalbaarheid. Zelfs met 400 plaatsen zou het kostendekkend moeten zijn.”

Evenementenhal

Bovendien wil de gemeente parkeren in de garages stimuleren door parkeren op straat relatief duurder te maken.
Een nieuwe evenementenhal blijft een wens van de gemeente Breda. De bedoeling is dat grootschalige evenementen in de toekomst kunnen plaatshebben op de Bavelse Berg, een evenementen- en leisurepark in ontwikkeling aan de rand van de stad. Onlangs de lange voorgeschiedenis van het nieuwe Turfschip, is de bouw voorspoedig verlopen, vindt Pim Bosch, directeur van Heijmans Vastgoed. De bouw door Heijmans Bouw en Infra begon kort na de zomer van 2006 en moet uiterlijk op 1 januari 2009 klaar zijn. Dat is gelukt. Er wordt nu alleen nog gewerkt aan de woningen en gezocht naar een exploitant voor de horeca.
Bosch: “Het is een complex project. De technische afstemming tussen de onderdelen was behoorlijk lastig. Dat heeft wel wat kopzorgen opgeleverd.” Heijmans raakte pas in 2001 betrokken bij het project na de overname van IBC, die het terrein kocht. Aanvankelijk wilde de gemeente Breda het complex zelf aankopen, maar de onderhandelingen met eigenaar familie Van der Valk liepen spaak en eindigden bij de rechter. Breda liet zelfs beslag leggen op de grond en opstallen om te voorkomen dat Van der Valk het terrein kon doorverkopen. De rechter bepaalde uiteindelijk dat Van der Valk met een andere koper in zee mocht gaan.
Het bijzondere van het gebouw is dat het zoveel verschillende functies tegelijk heeft, kwalificeert Bosch. De invulling is tijdens de planfase wel een aantal malen veranderd.

Eigentijds

Zo was het ooit de bedoeling om het bowlingcentrum, dat op een andere hoek van het Chasséveld zit, op te nemen in het Turfschip. Dat ging niet door. “Dat vonden we toen wel jammer, daarvoor in de plaats is het fitnesscentrum gekomen.”
Achteraf is Bosch er niet rouwig om. Hij vindt fitness een wat ‘meer eigentijdse’ invulling. “We zijn blij dat we een karakteristiek gebouw toevoegen aan de stad. Het is fijn om daarmee geïdentificeerd te worden. Ik denk dat het een monument van de toekomst is.”
Door de opvallende ronde vorm van een van de onderdelen van het gebouw staat het complex in de volksmond bekend als de Potvis. Toch moest het complex uiteindelijk weer de naam Turfschip krijgen, al hadden de exploitanten van het activiteitencentrum Turfschip van het nabijgelegen Etten-Leur graag gezien dat ze in Breda een andere naam andere gekozen voor het nieuwe complex, temeer omdat ze in Etten-Leur ook bezig zijn met nieuwbouw.
Bosch relativeert: “Het hoeft elkaar niet te bijten.” En dat mensen liever spreken over de Potvis, is hem om het even. “Ik vind het prima.”

Reageer op dit artikel