nieuws

Supergeleidende kabels voor hoogspanningsnet

bouwbreed Premium

De stad New York gaat supergeleidende kabels gebruiken om het hoogspanningsnet van Manhattan veiliger en betrouwbaarder te maken.

Met subsidie van het ministerie van Homeland Security zal New York in 2009 beginnen met het uitvoeren van project Hydra. In het kader van dit project moet het hoogspanningsnet van Manhattan worden verbeterd. Om de capaciteit en de betrouwbaarheid te vergroten, zal stroomleverancier Consolodated Edison een supergeleidende kabel in zijn netwerk integreren.
De supergeleidende kabels van de firma American Superconductor worden met vloeibare stikstof gekoeld tot een temperatuur van – 193 Celsius. Ze transporteren dan stroom zonder weerstand en energieverlies en hebben dan een capaciteit die tot tien keer zo groot is als die van een kabel van koperdraad met dezelfde dikte. Supergeleidende kabels zijn veel duurder, maar het grote voordeel is dat ze de capaciteit van een netwerk kunnen vergroten zonder dat er opnieuw hoeft te worden gegraven.
Hoelang de supergeleidende kabel in New York zal worden, is nog niet bekend. American Superconductor heeft 17.000 meter van de high-temperature supergeleidende draden gefabriceerd. Deze draden worden in Duitsland door de firma Ultera verwerkt tot een supergeleidende kabel. Meestal bestaat zo’n kabel uit een holle buis, met daarin de koelstof, waaromheen dan de supergeleidende draden of tape worden gewikkeld. Ongeveer de helft van de energiebesparing van zo’n kabel wordt weer opgebruikt voor het koelen van de vloeibare stikstof.
Project Hydra wordt uitgevoerd om het stroomnet van New York beter bestand te maken tegen pieken in de spanning, black-outs, kleine en grote rampen en terroristische aanslagen.

Reageer op dit artikel