nieuws

Strandstad Almere vereist miljarden van belegger

bouwbreed

Drie beleggers leefden zich uit op de Strandstad, een kuststrook van 120 hectare bij Almere. Wie “miljarden” gaat investeren in woningen, winkels, duinen en recreatie wordt half december duidelijk. 


Strandstad Almere vereist
miljarden van belegger

Thomas van Belzen
‘Van lage polder tot grote hoogte’, ‘Almere Kust’ en ‘Strand en duinen’. Almere heeft de plannen van respectievelijk BPF Bouwinvest, Vesteda en Amvest voor de kust van Almere Poort binnen.
De skyline in het plan van Vesteda moet kijkers prikkelen en heeft de contouren van een moderne kustplaats. In het noorden staan statige appartementen die uitkijken op het water. “Flaneren” is mogelijk op brede boulevards. Vesteda ziet ruimte voor duinen, recreatievoorzieningen en een binnenstrand dat in de winter door kan gaan als ijsbaan.
Het plan van BPF stoelt op een dijk van honderden meters breed. Geen vlakke, maar een glooiende dijk met gebouwen en wijken die zich op een natuurlijke wijze aanpassen aan het nieuwe landschap. Blikvanger in het plan van BPF is een opgespoten zandheuvel van 35 meter hoog die boven Almere uittorent.
‘Strand en duinen’ heet het plan van Amvest. De belegger wil luxe huizen met duinen in de achtertuinen. In het zandlandschap van drie 10 meter hoge duinen is ruimte voor koude-warmteopslag. Amvest denkt aan een boulevardplein met een waterpodium en een buitenzwembad.
Wethouder Adri Duivesteijn is enthousiast over de plannen. “Na dertig jaar verbinden we stad eindelijk met het water. Nu kan het onderhandelen over het daadwerkelijke programma beginnen.”
Duivesteijn is op zoek naar één belegger die investeert in een complete stad met alles erop en eraan. Volgens hem is dat mogelijk. “De drie concepten zijn geloofwaardig en de moeite waard om verder over te onderhandelen. Het eindbod volgt in de tweede week van december.”
De uiteindelijke keus hangt af van de grondprijs, het gemengde programma, het tijdpad en de garanties die de beleggers willen geven. Waarom Duivesteijn een hele stad in de etalage zet? “Ik wil stakeholders in de eerste linie hebben. Zij zijn beter dan wij in staat samenwerkingsverbanden te vormen en bouwen met het oog op morgen.” Vanaf 2011 moet de Strandstad fysiek vorm krijgen.

Reageer op dit artikel