nieuws

Starterslening voor alle nieuwbouw

bouwbreed Premium

Ter bestrijding van de gevolgen van de kredietcrisis komen in Rotterdam voortaan alle nieuwbouwwoningen in aanmerking voor een starterslening.

Het is onderdeel van een gezamenlijk pakket maatregelen die gemeente, corporaties en marktpartijen hebben afgesproken om de woningbouwproductie op peil te houden.
Rotterdam heeft weliswaar relatief weinig last van de kredietcrisis – de terugloop van de verkoop bedraagt 18 procent in plaats van 32 elders in Nederland – maar voor wethouder Karakus (wonen) is er reden genoeg voor actie. Zijn streefcijfer van 3200 nieuwe woningen op jaarbasis komt namelijk in gevaar. Daarom heeft hij zich drie dagen lang met veertig corporaties en marktpartijen teruggetrokken voor ‘een heel intensief gesprek’. Karakus: “We hebben vertrouwen in de kwaliteit van projecten en in het beleid. En dat moeten we vasthouden.’ De goede prijs-kwaliteitverhouding op de Rotterdamse woningmarkt en de recente kwaliteitsimpulsen in de stad beschouwen de partijen als de reden waarom het in Rotterdam ondanks de kredietcrisis nog relatief goed gaat.

Risicoreductie

De maatregelen die zijn afgesproken zijn gericht op consumentenvertrouwen, financierbaarheid en risicoreductie. Behalve de uitbreiding van de starterslening, die eerder voor slechts een beperkt aantal projecten gold, gaan corporaties en beleggers ook niet verkochte woningen tijdelijk in verhuur nemen. Dat moet de bouwstart bespoedigen van projecten waarvan nog een onvoldoende percentage woningen is verkocht.
Volgens Erik Faber van Stichting Woonpromotie Rotterdam zullen marktpartijen ook vaker terugkoopgarantie geven, om de start van projecten te vergemakkelijken. Corporaties beloven het gebruik van koopsubsidies te stimuleren. Partijen gaan verder meer gebruik making van brede projectfinancieringsconstructies om financieringslasten en -mogelijkheden te verbeteren.

Reageer op dit artikel