nieuws

Soilmixwand dicht bouwput ondergrondse parkeergarage af

bouwbreed Premium

Acht nieuwe herenhuizen op een kleine inbreidingslocatie in Den Haag krijgen een ondergrondse parkeergarage. De bouwputwand wordt uitgevoerd als soilmixwand.

Soilmixwand dicht bouwput ondergrondse parkeergarage af

Funderingsaannemer Wedam is in totaal drie weken bezig met het vervaardigen van de bouwputwanden. Die worden 15 meter diep gefreesd tot in een waterremmende laag. Met een frees wordt de grond los gewoeld en vermengd met water en cement. Zo ontstaat een stabiele grondkerende constructie. De 2,30 meter brede panelen zijn stuk voor stuk gewapend met twee stalen binten.
Voor de soilmix-techniek kozen projectonwikkelaar Libeton en de gemeente omdat de herenhuizen vlak naast bestaande bebouwing worden gerealiseerd. Een van de buurpanden staat op houten palen tot zo’n 6 meter onder maaiveld. Op minder dan een meter afstand daarvan is tot op 15 meter de soilmixwand gerealiseerd. Damwanden inbrengen zou te veel trillingen veroorzaken, zodat het oog viel op de innovatieve Soilmix-techniek. Het eindresultaat mag je volgens Ralf Geisen van Wedam geen beton noemen. Het is eerder gestabiliseerd zand. De rekensterkte bedraagt B5, maar de monsters die beproefd worden hebben doorgaans sterkten variërend van B8 tot B12. Bij de bouw deden zich zettingen in de orde van grootte van tienden van millimeters voor. Onvergelijkbaar met wat er aan de Vijzelgracht in Amsterdam gebeurd is”, voegt Geisen voor alle zekerheid toe.
Wema brengt de Soilmix-techniek sinds drie jaar in de praktijk in Nederland. De benodigde machine is ontwikkeld door de machinebouwdivisie van het Duitse Bauer. Na een jaar met een prototype te hebben gewerkt kreeg Wedam het eerste echte exemplaar van de machinebouwer, waarmee het in Nederland inmiddels diverse projecten realiseerde. De techniek is vooral geschikt voor bouwlocaties met zandbodems. Door te spelen met cementsamenstelling en door bijvoorbeeld bentoniet toe te voegen kunnen de eigenschappen van de wand worden beïnvloed. Op die manier is het mogelijk om een waterkerende wand te maken zonder enige druksterkte. Bij het mengen komt gemiddeld eenderde van het volume van de wand als ‘spoil’ boven. In het Haagse project betekende dat zo’n 400 kuub waarmee de aannemer moest woekeren in de bescheiden bouwput

Reageer op dit artikel