nieuws

Skanska maakt zich op voor slechtere tijden

bouwbreed Premium

Skanska gaat bekijken of aanpassing van de organisatie en kostenstructuur nodig is om de kredietcrisis het hoofd te bieden. De kosten hiervan drukken op het vierde kwartaal.

Een hogere omzet en een hoger brutoresultaat heeft de Zweedse bouwreus in de eerste negen maanden van het jaar behaald. Dat weerhoudt het bedrijf er niet van zich klaar te maken voor een onzekere toekomst, laat het bestuur van Skanska weten bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.
De omzet groeide van rond de 10,1 miljard euro in de eerste negen maanden van 2007 naar 10,6 miljard dit jaar. Het brutoresultaat nam toe van 300 miljoen naar 303 miljoen.
Deze zeker gezien de huidige toestand van de economie goede cijfers verhullen dat Skanska in een aantal markten de gevolgen van de kredietcrisis aan ziet komen. Vooral in de woningbouw verwacht het bedrijf dat er klappen gaan vallen. In Denemarken en Noorwegen stagneert de woningbouw nu al terwijl in Finland en Zweden ondanks een grote vraag de woningbouw inzakt. In Tsjechiëen Slowakije gaat het nog beter, maar ook daar verwacht Skanska dat de productie gaat inzakken.

Nieuwe projecten

Daarom heeft het bedrijf besloten terughoudend te zijn in grondaankopen en het starten van nieuwe projecten. Daardoor wordt voorkomen dat het bedrijf straks zit met een voorraad onverkochte woningen. Tot nu toe is niet afgeschreven op gronden, maar als het slecht blijft gaan op de woningmarkt, zullen afschrijvingen noodzakelijk worden.
In de Noordse en Centraal Europese markten is de civiele bouw goed op peil gebleven. Dat geldt niet voor de markt in de Verenigde Staten waar het slinkende overheidsbudget druk zet op de bouwomzetten. In de VS heeft het Zweedse bedrijf eveneens last van inzakkende markten op het gebied van gezondsheidszorg en onderwijs, twee segmenten waar Skanska aan gene zijde van de Atlantische Oceaan sterk is.
In de inframarkt gaat het wel weer goed, vooral dankzij de pps-projecten in het Verenigd Koninkrijk. Wel verwacht het bedrijf in andere landen wat minder volume. Weliswaar is met name in Centraal-Europa de belangstelling voor pps groot, maar de kredietcrisis maakt het lastiger om nieuwe projecten gefinancierd te krijgen.

Reageer op dit artikel