nieuws

Ruim 150 miljoen voor infra Zuid-Holland

bouwbreed Premium

Het Rijk steekt ruim 150 miljoen euro in infraprojecten in de provincie Zuid-Holland. Dat is de uitkomst van het halfjaarlijkse MIRT-overleg dat de ministers Cramer (ruimte) en Eurlings (verkeer) met de regio hebben gehad.

In het najaarsoverleg met Eurlings en Cramer heeft de provincie afspraken gemaakt over de financiering van doorstromingsmaatregelen op de N11 en A12 en op een aantal buscorridors met Schiphol. Daarnaast zijn in het overleg afspraken gemaakt over de Integrale Aanpak Holland Rijnland, waar de RijnlandRoute en de Rijn-Gouwelijn onderdeel van uitmaken. Ook is de afspraak over de 100 miljoen euro voor de parallelle structuur van de A12 bij Gouda nu definitief. Verder naar het zuiden is er geld beschikbaar voor een betere aansluiting tussen de A15 en de N3 bij Papendrecht, de bochtafsnijding van de Schie bij Overschie en de binnenhaven van Middelharnas. In totaal geeft het Rijk 156 miljoen euro uit. Gedeputeerde Van Dijk van Verkeer en Vervoer provincie Zuid-Holland vindt de resultaten “een stap in de richting van een duurzame bereikbaarheid.”
Het Rijk steekt 31 miljoen euro in betere busverbindingen in de Duin- en Bollenstreek, Haarlemmermeer en de lijnen vanuit Alphen aan den Rijn naar Schiphol. Om de fileproblemen op de N11, A12 en A4 op te lossen wordt nog eens 11 miljoen uitgegeven. Dat geld is bestemd voor de aansluiting tussen A12 en N11 bij Bodegraven, de aansluiting N11 bij Zoeterwoude en de aansluiting met de N470 bij Zoetermeer.

Randstad

De verbetering van de aansluiting van de A15 met de N3 bij Papendrecht kost in totaal 24 miljoen euro. De provincie draagt 12 miljoen euro bij aan dit project; het Rijk de overige 12 miljoen euro. Voor de bochtafsnijding van de Schie bij Overschie draagt het Rijk circa 1,75 miljoen euro bij. De totale kosten voor dit project zijn 12 miljoen euro. Voor de verbetering van de binnenhaven van Middelharnis draagt het Rijk 0,8 miljoen euro. Met deze bijdrage kunnen beide projecten worden uitgevoerd.
Over een jaar is bekend hoeveel geld het Rijk investeert in de zogenoemde As Leiden-Katwijk, die sinds het najaarsoverleg tot het Randstad Urgentprogramma behoort. Hier vallen projecten als nieuwbouw op vliegveld Valkenburg, de Rijn-Gouwelijn, de Rijnlandroute, Greenport, BioScience en de verbeteringen aan de A4 en A44/N44 onder.

Reageer op dit artikel