nieuws

Rijkswaterstaat wil glad asfaltin Zuid-Holland snel vervangen

bouwbreed Premium

Een deel van de rijkswegen in Zuid-Holland kampt weer met glad asfalt. Rijkswaterstaat heeft snelheidsbeperkingen ingesteld en wil het versleten asfalt versneld vervangen.

Te zware belasting van de wegen in combinatie met het gebruikte steenslag vormen waarschijnlijk de oorzaak van slijtage. Vooral het vrachtverkeer op de rechterrijbaan blijkt een aanslag op de polijstwaarde van het asfalt. Op diverse plekken op de A12, bij het Gouwe Aquaduct en rond het Prins Clausplein en delen van de A4, gelden snelheidsbeperkingen van 90 en soms 70 kilometer per uur, vanwege slipgevaar.
Rijkswaterstaat bevestigt de slijtage, maar benadrukt dat het gaat om een beperkt percentage van het wegennet. “Als iedereen zich aan de borden houdt, is er niets aan de hand.” Waar mogelijk zal de dienst de betreffende wegvakken op korte termijn opruwen, maar dat is niet altijd mogelijk.
Enkele jaren geleden kampte Zuid-Holland ook al met verminderd stroef asfalt. Rijkswaterstaat vergoedde toen de schade van enkele ongelukken op de A12 en gaf drie aannemers spoedopdrachten voor vervanging van 41 kilometer asfalt. Het versleten asfalt is toen vervangen door zogenoemd ‘bochten-zoab’ om de kans op herhaling te reduceren. Sindsdien geldt een verbod op gebruik van gebroken riviergrind en is de polijstwaarde naar 58 bijgesteld.
Bovendien is de afgelopen twee jaar 2250 kilometer asfalt vervangen vanwege achterstallig onderhoud.

Reageer op dit artikel