nieuws

Rienk Kramer

bouwbreed Premium

Een ware Clavan is hij, Rienk Kramer. Al gedurende een kwart eeuw wordt hij beschouwd als een van de grootste beleggingsexperts. Vrijdag was zijn jaarlijkse symposium dat weer druk werd bezocht door naar kennis dorstende beleggers. Dit jaar waren zijn adviezen uiterst beknopt: wacht met instappen tot de rust is weergekeerd. En dat kan nog wel even duren.

Een ware Clavan is hij, Rienk Kramer. Al gedurende een kwart eeuw wordt hij beschouwd als een van de grootste beleggingsexperts. Vrijdag was zijn jaarlijkse symposium dat weer druk werd bezocht door naar kennis dorstende beleggers. Dit jaar waren zijn adviezen uiterst beknopt: wacht met instappen tot de rust is weergekeerd. En dat kan nog wel even duren.
BAM-baas Joop van Oosten heeft dat ook weer eens aan den lijve mogen ondervinden. Presenteerde je donderdag uitstekende cijfers en hoef je ook de winstverwachting niet bij te stellen, dan verwacht je een opfleurende beurskoers. Donderdag gebeurde dat ook en wel met 8,7 procent. Maar vrijdag werd weer een min genoteerd. Waar doe je het als ondernemer nog voor, moet hij hebben gedacht.
Natuurlijk loopt zelfs BAM krasjes op. Zo valt de woningverkoop tegen en zal ontwikkelaar AM het met minder mensen moeten doen. Maar juist de geografische spreiding en de spreiding in werksoorten maakt dat juist een bedrijf als BAM laat zien minder kwetsbaar te ijn geworden voor de conjunctuur. Beleggers begrijpen dat niet. Die kijken naar de totale sector en zien gerenommeerde bedrijven als Skanska die behoorlijk moeten ingrijpen. De enige conclusie is dat beleggers weinig begrijpen van de bouw.
Datzelfde geldt ook voor Clavan Kramer. Ook hij weet best dat veel bedrijven momenteel zwaar ondergewaardeerd zijn. En toch adviseert hij weg te blijven van de beursvloer. Dat lijkt tegenstrijdig, maar er zit een logica achter. Kramer weet dat zeker, nu in deze onzekere tijden beleggers zich eerder laten leiden door hun emoties dan door hun verstand.
Zijn advies had dan ook kunnen zijn dat beleggers moeten handelen als Barclays Global Investors. Die heeft begin deze week ineens een belang van dik 5 procent in Boskalis genomen, terwijl de bank ook een veel kleiner belang in Smit Internationale heeft. Ook dat lijkt tegenstrijdig, maar is het evenmin. Barclays heeft een computer die hele goede technische analyses maakt en die volgt de Engelse bank dan ook praktisch klakkeloos. Als beleggers ook zo zouden handelen, had Van Oosten een aanzienlijk vrolijker dag kunnen hebben.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel