nieuws

Rechter beslecht ruzie leveranciers

bouwbreed

Topvorm hoeft concurrent Dacotherm geen schadevergoeding van 1,8 miljoen euro te betalen. Ook hoeft de leverancier van dakelementen zijn bedrijfsnaam en logo niet te wijzigen.

Dat heeft de rechtbank van Middelburg bepaald. De uitspraak is het voorlopige sluitstuk van een hoogopgelopen en langdurige ruzie tussen de twee Zeeuwse dakelementenleveranciers.
Dacotherm uit Hulst beweert grote schade te hebben geleden door toedoen van haar voormalig directeur. Die startte eind 2006, een half jaar na zijn gedwongen vertrek bij Dacotherm, een eigen dakenbedrijf onder de naam Topvorm.
Nog voor zijn vertrek zou de directeur Dacotherm in grote moeilijkheden hebben gebracht door bewust veel te veel orders aan te nemen. Volgens Dacotherm was sprake van een vooropgezet plan: het bedrijf moest worden verzwakt zodat het nog op te richten Topvorm een gunstige concurrentiepositie zou verkrijgen.
Dacotherm beticht haar oud-directeur verder van diefstal van gevoelige bedrijfsgegevens, zoals klantenlijsten en offertebestanden. Grote moeite heeft zij bovendien met de bedrijfsnaam en het logo van Topvorm. Beide zouden te veel op dat van Dacotherm lijken waardoor bij potentiële klanten verwarring kan ontstaan. Dacotherm gebruikt al jaren de slogan ‘prefab daken in topvorm’ en kent, net als Topvorm, een dakje als logo.
De Topvorm-directeur ontkent alle aantijgingen nadrukkelijk. Volgens hem moeten de beschuldigingen vooral worden gezien als een poging van Dacotherm een nieuwe, succesvolle concurrent uit te schakelen. Hij meent daarom dat juist Dacotherm degene is die onrechtmatig heeft gehandeld.

Afgesneden

De rechtbank van Middelburg wees de miljoenenclaim van Dacotherm af. De dakenleverancier heeft zijn beschuldigingen onvoldoende hard kunnen maken, oordeelde zij. Bovendien legde het bedrijf zelf vast dat zij niets meer te vorderen had op de directeur na diens vertrek. “Daarmee heeft Dacotherm voor zichzelf de weg afgesneden om nu nog een vordering tegen de gedaagde in te dienen”, aldus de rechtbank.
De logo’s en bedrijfsnamen van de twee kemphanen vertonen volgens de rechter helemaal niet zo veel gelijkenis als Dacotherm beweert. Reden om op dat punt in te grijpen, is er dan ook niet, vond de rechtbank.
Wel bepaalde zij dat de directeur van Topvorm een boete van 200.000 euro moet betalen aan Dacotherm vanwege contractbreuk. De directeur onderhield in de maanden na zijn ontslag contact met enkele werknemers van Dacotherm. Vastgelegd was dat de directeur dat niet zou doen.

Reageer op dit artikel