nieuws

Ontwerp voor bouwhek vernuftig

bouwbreed Premium

Het bouwhek rond de bouwput van het Erasmus Medisch Centrum wordt snel grijs. Het is milieuvriendelijk, vervaardigd van geplatoniseerd vurenhout en blijft ten minste tot 2023 staan.

“Ik vind het hek steeds mooier worden. Eerst had het een geel-rode kleur, nu wordt het grijs, dat het snel gaat komt door het platoniseren”, verklaart de ontwerper van Origins Architecture uit Rotterdam, voorheen architectenbureau Schildpad en Vrienden.
Drie jaar geleden koos het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voor het ontwerp van Jamie van Lede. Het bestaat uit modules van houten lamellen met een verschuivende knik. De balkjes zijn met elkaar verbonden door houten schetsplaten en passen in een verzinkt stalen frame met in de grond verankerde kolommen met betonnen platen. Door de modules te draaien, te spiegelen en aan elkaar te rijgen ontstaat een bouwhek, dat oogt als een dichte schutting met hoekige lijnen van uitstulpingen en deuken. Wie recht voor het hek staat kan echter tussen de houten lamellen doorkijken en heeft een goed zicht op de activiteiten in de bouwput.

Schuifpoorten

Het bouwhek wordt onderbroken door twee verzinkt stalen schuifpoorten van Heras. De ontwerper had graag poorten met een gelige kleur gezien, maar dat ging niet door. Tijdens de jarenlange renovatie en uitbreiding van het Erasmus Medisch Centrum zal de schutting overigens regelmatig aangepast moeten worden. De modulen zijn daarom uitwisselbaar en stapelbaar voor opslag en transport. Bijzonder aan het hek is dat de levensduur gelijk is aan de periode waarin het hout groeit. Daardoor is het een CO2-neutrale en duurzame constructie, die voldoet aan de eisen van het ‘cradle to cradle’-concept. Het verzinkte staal kan aan het einde van de levensduur worden gerecycled. De daarvoor benodige energie is gelijk aan de energie die vrijkomt door het verbranden van het hout.
Door de open structuur leent de schutting zich niet goed voor het bekladden met graffiti. Voorzover bekend is er dan ook geen schade aan het hek toegebracht, sinds het in juli werd geplaatst. Origins Architecture is een architectenbureau dat zich specialiseert in energiezuinig en milieuvriendelijk bouwen.

Meerwaarde

“Wij zijn ervan overtuigd dat ontwerpen met aandacht voor het milieu architectonische meerwaarde met zich meebrengt”, staat op de website van het bureau. Het bouwhek is daarvan een voorbeeld. Andere projecten zijn onder meer de ontwikkeling van een duurzame stadswoning, het ontwerp van 84 woningen in Ooij, een reeds uitgevoerde energiezuinige villa in Heerenveen, speciaal meubilair voor het Vondelpark in Amsterdam en een kinderboerderij in Amstelveen.

Reageer op dit artikel