nieuws

Ontbrekende sifon oorzaak ketelontploffing

bouwbreed Premium

Een ontbrekende sifon bij de rookgasafvoer is waarschijnlijk de oorzaak van twee exploderende cv-ketels afgelopen weekeinde in de Haagse Vinex-wijk Leidschenveen. Daardoor moet gas uit de riolering tot ontbranding zijn gekomen.

De ketel van Agpo treft volgens Joop Nelemans van installatietechnisch adviesburau To-be geen blaam. Bij de bouw van de 2,5 jaar geleden opgeleverde appartementencomplexen heeft de installateur verzuimd sifons onder aan de centrale rookgasafvoer te plaatsen. Rookgassen van hr-ketels bevatten namelijk veel condenswater en de afvoer moet daarom ook altijd zijn aangesloten op de riolering om het water netjes af te voeren. Daar moet wel een stankslot tussen zitten om te vookomen dat gassen uit het riool opstijgen en in de ketel terecht komen.
Volgens Nelemans is dat precies wat er is gebeurd afgelopen weekeinde in twee appartementen in verschillende nieuwbouwcomplexen aan het Haagse Klaverveld. Er moet methaangas zijn ontbrand of een andere brandstof die door bewoners achteloos op het riool zijn geloodst.
De cv-ketels zijn aangesloten via het CLV-systeem. Een dubbelwandige buis zorgt voor aanvoer van verse lucht via de buitenpijp en afvoer van de rookgassen via de binnenpijp. Zaterdag even na middernacht werd de brandweer opgeroepen vanwege een ontplofte ketel. Toen de brandweer voor de deur stond kwam de melding binnen van een soortgelijke explosie in een flat verderop. Gasmetingen bij beide flats leverden niets op. Toen een dag later bewoners toch rare geurtjes waarnamen, is op last van de brandweer alsnog besloten de gastoevoer van de flats tijdelijk af te sluiten. De gemeente bood de bewoners van de 145 huishoudens tijdelijk onderkomen aan in hotels in de directe omgeving.

Reageer op dit artikel