nieuws

NVB wil variabele energieprijzen

bouwbreed Premium

Laat veelgebruikers een hogere energieprijs betalen dan huishoudens die slechts weinig energie gebruiken. Dat levert pas een echte prikkel op voor energiebesparing.

Huishoudens zijn niet bereid forse bedragen neer te leggen voor energiebesparende maatregelen. Slechts de helft wil een bedrag van zo’n 9000 euro neertellen, terwijl de milieuvoorzieningen in nieuwe woningen al een veelvoud kosten, weet de voorzitter van de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB, Jo Goossens.
Tegelijkertijd wil de overheid dat de bouw nieuwe woningen nog zuiniger maakt. “Technisch is alles mogelijk, maar het moet wel economisch verantwoord zijn”, aldus Goossens. En dat is het niet, rekent hij voor.
Een gemiddeld gezin in een twee-onder-een-kapwoning uit 1970 met een normgebruik van 1800 kuub gas en 3400 kilowattuur elektriciteit, betaalt maandelijks 180 euro. Hetzelfde gezin met een evengrote woning uit 2007 met een normverbruik van 900 kuub gas en 4000 kilowattuur stroom betaalt 140 euro per maand.
Dat verschil is volgens Goossens te gering om mensen aan te zetten tot investeringen in energiebesparing. Daarom bepleit hij gediffentieerde tarieven voor energie. In hetzelfde voorbeeld betaalt het gezin in de woning uit 1970 dan ineens 250 euro en het andere gezin 70 euro.
De NVB-voorzitter betwijfelt of de overheid hieraan mee wil werken. Zowel het Rijk als gemeenten die nog aandeelhouder zijn van een energieproducent hebben grote financiële belangen bij een hoog energiegebruik.

Reageer op dit artikel