nieuws

NVB stuurt brandbrief naar kabinet

bouwbreed Premium

De verkoop van nieuwe huizen is in oktober met 70 procent teruggelopen. Op sommige plaatsen in Nederland is de verkoop van nieuwe woningen zelfs volledig stilgevallen.

Dat concludeert de NVB, de brancheorganisatie voor ontwikkelende bouwers, op basis van gegevens van het Garantie Instituut Woningbouw. Voor de NVB reden om een brandbrief naar het kabinet te sturen. De vereniging vreest een halvering van de huidige woningproductie naar 40.000 woningen. De cijfers van de NVB zijn pessimistischer dan van het EIB. Het EIB baseert zich op afgegeven bouwvergunningen, zegt de NVB. Dat geeft een incompleet beeld, meent de branchevereniging. “In roerige tijden leiden heel veel al verleende vergunningen niet tot werkelijke woningbouwproductie. Simpelweg omdat plannen door een gebrek aan kopers niet doorgaan.” De NVB gebruikt het aantal daadwerkelijk verkochte woningen als uitgangspunt.
De branchevereniging dringt er bij het kabinet op aan snel maatregelen te nemen. Behalve het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie moet bijvoorbeeld ook de overdrachtsbelasting verlaagd worden.

Reageer op dit artikel