nieuws

‘Nog meer laten zien wat er gebeurt in de bouw’

bouwbreed Premium

De bouw is een onaantrekkelijke werkgever. Hoe verander je dat? Militairen inzetten, minder opleidingen geven en webcams op bouwplaatsen hangen, meent Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman. De interesse al kweken op de basisschool, vindt staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt.

Het lukt de bouw maar niet om voldoende mensen voor de bouw te interesseren. De sector heeft elk jaar ruim 25.000 nieuwe mensen nodig. Maar scholieren kiezen liever een kantoorbaan. Wie gaat werken in de bouw is gek. Je gaat toch geen vuile handen maken?
Elco Brinkman trok woensdag tijdens een debat over het tekort aan bouwpersoneel het boetekleed aan. Het debat was georganiseerd door aannemingsbedrijf Van Gelder dat zijn vernieuwde opleidingscentrum opende. “Misschien hebben we steken laten vallen”, sprak Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman. “We moeten nog meer laten zien wat er gebeurt, en er niet alleen over praten.” Hoe? “We kunnen bijvoorbeeld webcams ophangen als een metrolijn gebouwd wordt. Dat kweekt interesse.”
Het wekken van belangstelling moet volgens hem al op de basisschool gebeuren. “Laten zien dat de bouw belangrijk is. Dat is een motiverende taak voor de leermeester”, stelt Brinkman. En ook op het vmbo en het mbo moet het imago van de bouw worden bijgesteld. Dat een baan in de bouw kan concurreren met een kantoorbaan. Brinkman: “Je kan een goede boterham verdienen en het is hoogwaardig werk.” Het zou helpen als ouders dat ook weten. Zij adviseren de jongeren immers bij hun opleidingskeuze. Vooral moeders zijn daarbij bepalend.
De eveneens aanwezige staatssecretaris Van Bijsterveldt is het met Brinkman eens dat al op de basisschool kinderen in aanraking moeten komen met de wereld van de bouw. “Maar ik vind niet dat bouw en techniek een verplicht vak moet worden.” Ze ziet meer heil in schoolprojecten en snuffelstages.
Brinkman bleek minder te spreken over het grote aantal opleidingen waaruit jongeren kunnen kiezen. Dat stimuleert nieuwe aanwas voor bouwopleidingen niet, meent hij. “Bestuurskunde, gezondheidskunde, als je honderd van dat soort kundes hebt, ben je te veel uitgewaaierd, te gespecialiseerd.” Daar is het bedrijfsleven zelf ook voor verantwoordelijk, riposteerde Van Bijsterveldt. Het bedrijfsleven bepaalt namelijk samen met de overheid welke opleidingen er elk jaar bijkomen. De CDA-bewindsvrouw is bezig met beperking van het aanbod, liet ze weten. De bedachte maatregelen zullen weinig allochtone jongeren overhalen, weten Brinkman en Van Bijsterveldt. Zij zijn ondervertegenwoordigd in de bouw. Dat ligt vooral aan henzelf. “Een cultuurprobleem”, meent Van Bijsterveldt. “Turken en Marokkanen hebben een witteboordenideaal. Hun ouders denken: wij hebben handwerk gedaan, mijn kind moet op kantoor.” Dat heeft meer status. Techniek is tweederangs. En als ze al een techniekopleiding kiezen, dan is het autotechniek.
Meer hoop heeft Brinkman in afgezwaaide militairen. Bouwend Nederland sloot onlangs met Defensie een intentieverklaring af die ervoor moet zorgen dat er meer militairen na diensttijd doorstromen naar de bouw. Voor Brinkman een belangrijk aanleverkanaal. “Ze moeten weten dat ze later in de bouw terecht kunnen.”

Reageer op dit artikel