nieuws

NMa onderzoekt gedrag schilders

bouwbreed Premium

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt of schildersbedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan het maken van verboden prijsafspraken.

Dat bevestigt een woordvoerder van de kartelwaakhond. Volgens haar is inmiddels rapport opgemaakt tegen een aantal schildersbedrijven. “We zitten nu in het stadium van hoor en wederhoor”, aldus de NMa-woordvoerder. De namen van betrokken ondernemingen wil zij niet prijsgeven. Dat gebeurt alleen als de bedrijven daadwerkelijk schuldig worden bevonden en een boete krijgen opgelegd.
Volgens directeur Erik Kruiderink van schildersorganisatie Fosag gaat het niet om een branchebreed onderzoek. Hij vermoedt dat de NMa zijn pijlen heeft gericht op enkele bedrijven die inschreven op een schilderklus van de Eindhovense woningbouwcorporatie Trudo.
De corporatie vermoedt dat een aantal ondernemingen onderling afspraken heeft gemaakt, voorafgaand aan de aanbesteding die enkele jaren geleden plaatsvond. Uit de destijds ingediende offertes zouden de illegale praktijken zijn op te maken.
Volgens Trudo worden de verboden afspraken in de hand gewerkt doordat de betrokken bedrijven gebruikmaken van een en hetzelfde calculatiebureau. Dat bureau werd door twaalf Eindhovense schildersbedrijven zelf opgericht. Tegenover het Eindhovens Dagblad verklaarde de voorzitter van het calculatiebureau onlangs geen weet te hebben van onoorbaar gedrag.

Reageer op dit artikel