nieuws

Mortel met stijgleiding tot ver boven twintigste etage

bouwbreed Premium

Vloerenbedrijf SBR uit Rijswijk brengt de anhydriet gietvloeren in woontoren The Red Apple in Rotterdam aan zonder gesleep met slangen. De vloerenleggers tappen de mortel op de gewenste verdieping af van een stijgleiding.

Hoe hoger de anhydrietvloeren moeten worden aangebracht, des te lastiger het voor vloerenbedrijven is. Met een standaard anhydriet­-pomp is het omhoogpompen van de mortel tot ongeveer de 23ste verdieping nog wel te doen. Daarboven is het een beetje behelpen omdat de wormpomp dan aan de maximale capaciteit zit. Bovendien is het gewicht van de mortel in de slangen dan zo hoog dat de druk in de slangen ontoelaatbaar wordt om veilig te kunnen werken.
Vloerenbedrijven kunnen het probleem natuurlijk oplossen met een extra pomp op bijvoorbeeld de 20ste verdieping, maar het kan ook met een tijdelijke stijg- of standleiding. De leiding gaat omhoog door kleine sparingen in de vloeren. De sparingen zijn eveneens tijdelijk en worden na het aanbrengen van de gietvloermortel weer dichtgestort.
Voor deze laatste optie kiest SBR. “We hebben wel flink moeten investeren, maar omdat hoogbouw tegenwoordig bij veel gemeenten steeds meer de praktijk is, zal dit systeem op veel meer werken worden gebruikt,” zegt SBR-directeur Marc Rijsdijk.

Betonpomp

De investering zit hem met name in de pomp. Het is een kleine betonpomp van Brinkman die voor de verwerking van de anhydrietmortel is aangepast. Zo is de pomp voorzien van een drukvat dat feitelijk als een buffer fungeert zodat de pompbewegingen in de slangen worden opgevangen. De pomp brengt de mortel omhoog met een druk van maximaal 80 bar. “Met die druk kunnen we in elk geval tot een hoogte van 120 meter komen. Net zo hoog dus als The Red Apple. Mochten we in de toekomst nog hoger moeten, dan kunnen we de druk opvoeren tot 160 bar. Daarmee kunnen we naar de 200 meter.” Hoofdaannemer bouwcombinatie Heijmerink-Van Eesteren heeft in maart het hoogste punt bereikt van de toren die veertig verdiepingen gaat tellen.

Ergonomische voordelen

Vloerenbedrijf SBR kan niet voortdurend werken aan dergelijke hoge bouwwerken. Rijsdijk: “Maar nu we over deze pomp beschikken zetten we hem bij gebouwen die hoger zijn dan tien verdiepingen standaard in. In minder hoge gebouwen is het niet lonend, omdat uiteraard ook de nodige tijd is gemoeid met de bouw van de stijgleidingen. De leidingen zijn opgebouwd uit lengtes van 3 meter en moeten in de muren worden verankerd. Daar zijn onze mensen toch wel enige tijd mee bezig. Maar de voordelen zitten dan ook niet zozeer in de hogere dagproductie, maar met name in ergonomische factoren en de rust op het werk.”
Zonder stijgleidingen moeten de vloerenleggers na elke werkdag steeds opnieuw de loodzware slangen legen, reinigen en oprollen. Nu hoeven ze als het werk erop zit alleen de mortel uit een paar korte stukken slang te laten lopen. Aan het begin van de werkdag hoeven ze niet meer de slangen vanaf de pomp via steigers of trappenhuis naar de betreffende verdieping te zeulen. Als ze nu ’s morgens op hun werk komen, is het een kwestie van een slang tussen pomp en stijgleiding koppelen en een slang aan de stijgleiding koppelen op de verdieping waar ze aan het werk zijn.

Klapslang

“We hebben ook veel minder slijtage en niet onbelangrijk: het risico van een klapslang sluiten we met deze werkwijze uit. In andere situaties kan het voorkomen dat een slang scheurt of losschiet. Dat leidt tot veel schoonmaakwerk en soms tot onherstelbare schade vooral wanneer het buiten gebeurt en de mortel metselwerk besmeurt. Met dit systeem is het veiliger en we hebben geen onrustige slangen meer die liggen te stampen als de mortel omhoog wordt gebracht.”
De werkwijze voor hoogbouw vraagt extra aandacht in het overleg tussen de leverancier van het bindmiddel en de mortelproducent. Voor The Red Apple zijn dat respectievelijk Gyvlon en GBC uit Gouda. De mortel dient zo te zijn samengesteld dat deze in de stijgleiding zo min mogelijk weerstand ondervindt. Met de keuze van het juiste bindmiddel en de samenstelling van het mengsel wordt de benodigde stabiliteit gegarandeerd zodat er geen ontmenging optreedt bij het verpompen of zelfs bij eventuele stilstand tijdens het verwerkingsproces.

Reageer op dit artikel