nieuws

Minder zand kustbescherming vanwege verdubbeling prijs

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat houdt volgend jaar met 11 miljoen kuub zand de kust op peil. Dat is flink minder dan vorig jaar. Reden: de prijs per kuub voor zandsuppletie is in het afgelopen jaar verdubbeld.

In dezelfde week dat Rijkswaterstaat het zandsuppletieprogramma voor 2009 bekendmaakt, moet staatssecretaris Huizinga (water) de Tweede Kamer melden dat er door de sterk gestegen prijzen te weinig geld is om alle gewenste suppleties uit te voeren. Huizinga benadrukt dat de bezuiniging op de korte termijn geen gevolgen heeft voor de veiligheid. Ze wil proberen in de voorjaarsnota meer geld los te krijgen bij minister Bos van Financiën. “Ook omdat het belang van kustbescherming door de commissie-Veerman nog eens is benadrukt.” In de praktijk betekent het dat Rijkswaterstaat in 2009 op zeven plaatsten zand voor de kust spuit. Het merendeel van de zandsuppleties vindt plaats op de kust van Zeeland. De vooroeversuppleties bij Nieuwesluis (Zeeuws Vlaanderen) en Oostgat (Walcheren) zijn zogenoemde geulwandsuppleties. Het zand dient hier ter versteviging van de geulen voor de kust, zodat ze niet verder uitslijten.
Bij het bepalen van het type zandsuppletie, op de vooroever of op het strand, gaat Rijkswaterstaat uit van het principe ‘waar het kan onder water, waar het moet op het strand’.
Zandsuppletie is volgens Rijkswaterstaat “een efficiënte methode die aansluit op de natuurlijke dynamiek van het zandige kustsysteem.” De duinen kunnen blijven functioneren als primaire waterkering.

Reageer op dit artikel