nieuws

Miljarden uit Brussel voor bouwsector

bouwbreed Premium

Brussel – De bouwsector kan een financiële injectie van ruim 2 miljard euro tegemoet zien. Dat heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt.

De miljardensteun is volgens Brussel wenselijk en noodzakelijk omdat de Europese bouwsector zwaar wordt getroffen door de gevolgen van de financiële crisis.
De Commissie wil onder meer grensoverschrijdende infraprojecten versnellen. Zo komt begin volgend jaar 500 miljoen euro beschikbaar voor grote wegen- en spoorbouwprojecten die nog voor het einde van dat jaar van start kunnen gaan.
Voor publiek-private projecten die gebouwen energiezuiniger maken komt 1 miljard euro vrij. Nog eens 1,2 miljard euro ligt op de plank voor de bouw van de ‘fabriek van de toekomst’, die een impuls moet gaan geven aan de ontwikkelingen van slimme en nieuwe technieken.
De Europese Commissie stelt verder ook voor om de btw te verlagen voor groene producten, waaronder milieuvriendelijke bouwproducten en energiezuinige gebouwen.
De gisteren afgekondigde miljardensteun maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen om een lange en diepe recessie in Europa te vermijden. In totaal trekt de Commissie met de EU-landen komende twee jaar 200 miljard euro uit. Van dat bedrag moeten de lidstaten zelf 170 miljard ophoesten.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie benadrukte dat niet alle lidstaten dezelfde maatregelen hoeven te nemen. De plannen moeten op elkaar aansluiten, maar verder moeten de landen een beleid voeren dat toegespitst is op de eigen situatie. Daarbij biedt Brussel hen “een gereedschapskist” waaruit ze kunnen putten, aldus Barroso.

Reageer op dit artikel