nieuws

Metamorfose City bioscoop in eigentijdse livingroom cinema

bouwbreed Premium

De BNI-prijs, de prijs voor pas afgestudeerde interieurarchitecten, is dit jaar gewonnen door Jeroen Brinkers, student aan de HKU in Utrecht. Hij is de bedenker van een totaal nieuw concept voor de City bioscoop in Utrecht. In het digitale tijdperk moet het toch mogelijk zijn om met vrienden naar de bioscoop te gaan en zelf je favoriete film te kunnen uitkiezen, bedacht Jeroen Brinkers. Met zijn ontwerp tovert hij de vervallen City bioscoop in Utrecht om tot een verrassende ‘livingroom cinema’.

Hiermee won Jeroen Brinkers, net afgestudeerd aan de Hogeschool voor de
Kunsten in Utrecht, de BNI-prijs. Dit is een jaarlijkse prijs uitgereikt door de
Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten voor net afgestudeerde
interieurarchitecten aan een van de acht academies in Nederland. De jury roemt
zijn afstudeerproject omdat er een totale transformatie van de oude bioscoop
heeft plaatsgevonden waarbij de geschiedenis van het pand toch zichtbaar blijft.
Bijna had hij de prijs niet eens kunnen winnen. “Ik was in eerste instantie niet
van plan mee te doen aan de eindexamenexpositie, maar heb me uiteindelijk toch
over laten halen. De jury had anders mijn ontwerpen niet eens kunnen zien.” Vijf
jaar geleden besloot hij in het jaar voor zijn examen zijn studie af te breken.
“Ik heb hiervoor mbo bouwkunde gestudeerd, waar ik heb geleerd in praktische
oplossingen te denken. Op de academie moet je uitgaan van een concept. Ik zat
helemaal vast.” Hij ging weer fulltime aan de slag bij architectenbureau Bos uit
Baarn waar hij sinds 1999 werkt, als bouwkundig tekenaar en 3D-visualisator. Een
jaar geleden pakte hij zijn studie interieurarchitectuur weer op. “Ik wilde
gewoon dat papiertje halen, meer niet.” Over een afstudeerproject had hij van
tevoren nog niet nagedacht. “Het idee voor mijn ontwerp is eigenlijk langzaam
gegroeid. Ik woon in Utrecht, en op weg naar school fietste ik altijd langs de
City bioscoop. Een prachtig pand uit 1936 dat wel op de monumentenlijst staat,
maar tegelijkertijd helemaal vervallen is en er rommelig uitziet door alle
verbouwingen. Hoe kan je op zo’n manier omgaan met een monument,” zegt een
zichtbaar verontwaardigde Brinkers. In eerste instantie had hij alleen een idee
voor de vormgeving van het interieur van de oude bioscoop, maar uiteindelijk is
het een heel nieuw bioscoopconcept geworden met de prikkelende naam ‘livingroom
cinema’. Later bleek dat dit concept in Amerika al een paar jaar met succes
bestaat. “De bioscoop moet weer een compleet avondje uit worden. Als ik met mijn
vriendin naar de bioscoop ga, vind ik het niet gezellig om gauw popcorn te
halen, film te kijken in een zaal waar je met je schoenen aan de vloer plakt, om
vervolgens zo snel mogelijk weer weg te gaan.” In de centrale hal van de oude
bioscoop komen in totaal negen op elkaar gestapelde filmzaaltjes, in de vorm van
grote dozen met een glazen pui. Elke zaal krijgt ongeveer twaalf stoelen
waardoor je het gevoel krijgt dat je film in een huiskamer bekijkt. In deze
bioscoopzaaltjes kan de bezoeker zijn zelfgekozen film bekijken of games spelen
op een groot scherm. “Wat is er leuker dan je vrienden uit te nodigen om lekker
te gaan eten en daarna met zijn allen je favoriete film te bekijken, of
natuurlijk te gamen op een groot scherm.” Op het eerste niveau komt een
restaurant en een terrasgedeelte. Het terras is om te toveren tot de tiende zaal
door een groot scherm uit te rollen, en is bedoeld voor grotere groepen. Van
hieruit kijkt de bezoeker tegen de negen andere zalen aan en kan je de
lichtflikkeringen uit die zalen zien. “Hierdoor ontstaat een verbinding tussen
de open ruimten en de zalen,” schetst Jeroen Brinkers. Hoe dat in de praktijk
eruit zal gaan zien, weet hij nog niet. Op de HKU ontbreekt de technische
mogelijkheid om dit te testen.

Zweven

“De buitenkant wil ik voor een groot deel in de oorspronkelijke staat
terugbrengen. Het mooie aan het gebouw is de strakke witte gevel die als het
ware lijkt te zweven. De verticale lichtzuilen aan de gevel zijn in de jaren
zeventig verwijderd. Die wil ik weer terugbrengen en ze als het ware naar binnen
laten verdwijnen, als een begeleiding naar de ingang.” Met zijn idee wilde
Jeroen als inwoner van Utrecht ook een tegengeluid laten horen voor de
bouwplannen van een megabioscoop met 4000 stoelen in het stationsgebied.
Hierdoor moeten drie of vier van de zeven bestaande bioscopen verdwijnen. De
eigenaar van de City bioscoop was helaas niet enthousiast over zijn plannen. De
bioscoop is hier veel te klein voor, was zijn reactie. Jeroen laat zich hierdoor
niet uit het veld slaan. “Als student is het lekker dat je alles mag verzinnen
wat je maar wilt. Het leuke aan dit project is dat het toepasbaar is op
verschillende locaties. Ik ben uitgegaan van de City bioscoop, maar je kan het
natuurlijk veel breder trekken.” Of zijn project ergens gerealiseerd gaat worden
weet hij niet. “Ik heb wel een groot netwerk vanwege mijn werk bij het
architectenbureau maar je moet net de juiste persoon tegenkomen.

Reageer op dit artikel