nieuws

Kunststof kozijn doorstaatbrandwerendheidstest

bouwbreed Premium

Brandwerende beglazing en kunststof kozijnen waren tot dusver twee gescheiden werelden. Wàren, want glasfabrikant Vetrotech Saint Gobain Europe en gevelelementenfabrikant Smits Bedrijven Gemert zijn erin geslaagd om beide werelden bij elkaar te brengen: een dertig minuten brandwerend gevelelement met kunststof kozijnen.

Het kunststof kozijn wordt veelvuldig toegepast in de renovatie die in dit tijdperk van economische crisis een steeds belangrijkere markt wordt. Voorheen werden architecten echter geremd door het feit dat er nog geen brandwerend kunststof kozijn verkrijgbaar was voor bijvoorbeeld appartementscomplexen. Bij dit soort gebouwen speelt branddoorslag -en overslag een belangrijke rol. Door het nieuwe product van Vetrotech Saint Gobain en Smits Bedrijven is een bredere toepassing mogelijk in de meerlaagse gebouwen in de B0x26U sector.

Nieuwe markt

De kunststof elementen kunnen zowel in de buitengevel en binnenwanden worden toegepast, zoals wanden van brandcompartimenten en wanden van vluchtroutes. Het product is nog maar sinds kort op de Nederlandse markt. Sales manager Arnold Sirag van Vetrotech Saint Gobain geeft volmondig toe dat hij eerst weinig vertrouwen had in een brandwerend kunststof kozijn. “Voor ons was kunststof een compleet nieuwe markt. Toen ik nog niet beter wist, associeerde ik kunststof niet met brandwerendheid. Ik dacht dat het materiaal licht ontvlambaar was en veel rook afgaf. Maar de ontwikkeling en innovatie in de branche van kunststof kozijnen heeft niet stilgestaan, zo blijkt wel”.
Hoe die brandwerendheid in het kunststof kozijn wordt gerealiseerd, wil verkoopleider Van Tongeren van Smits Bedrijven Gemert niet zeggen. “Het gaat niet om een speciaal soort kunststof. De brandwerende voorziening is in het kozijn weggewerkt.”

Ondersteunen

Voor de oventest kozen beide partijen ervoor om het kozijn zo zwaar mogelijk te beproeven, dus met de glaslat aan de brandzijde. Tijdens de test bleek dat thermische uitzetting van kunststof minder is dan bijvoorbeeld bij metaal, waardoor er minder spanning op het glas komt en het kozijn beter gevat blijft. “Glas en kozijn blijven elkaar ondersteunen”, licht Van Tongeren toe. Een tweede ontdekking is dat de oppervlaktetemperatuur aan de niet-brandbare zijde onder de 100 graden blijft. Daarmee voldoet het product aan de Europese eisen die gelden voor vaste ramen en puien in wanden van vluchtroutes.
Vetrotech Saint Gobain en Smits Bedrijven Gemert geven een duurzaamheidsverwachting van meer dan 50 jaar op het gevelelement.

Reageer op dit artikel