nieuws

Kopse kanten flat Zandvoort vertonen ‘rare’ scheuren

bouwbreed Premium

De kopse kanten van een flat in Zandvoort vertonen scheuren op verscheidene plekken. Met baddingen zijn de stenen muren gestut. Eigenaar EMM had vorig jaar ook al gevelproblemen.

Kopse kanten flat Zandvoort vertonen ‘rare’ scheuren

Thomas van Belzen
Kieren in de muur tot 3 à 4 centimeter breed, wijkende buitenspouwbladen, voelbare spanning in de gevel, mogelijk instortingsgevaar. De straat werd afgezet, de muren gestut. Zelfs de burgemeester besloot na een alarmerend bericht woensdagmiddag poolshoogte te nemen bij ‘Groot Kijkduin’. “Met een ontruiming van de flat hielden we al rekening”, laat gemeentewoordvoerder Ton van Heemst weten. Tijdens de korte schouw bleek van instortingsgevaar geen sprake. “Ik weet niet precies hoe ze dat hebben gemeten. Daar hebben ze allemaal trucjes voor.”
Van Heemst is benieuwd naar de oorzaak van het in zijn ogen rare verhaal. “Op verschillende plekken zitten verschillende scheuren, zonder dat daar een bepaalde logica in zit. Het bouwdossier moet nog boven water komen.”
Gebouwd in 1985? “Het staat op de gevel dus dat zal we zo zijn”, meldt Sienke Wolters-van Keulen namens woningcorporatie EMM. Over de oorzaak kan ze niets zeggen. De corporatie maakte tijdens de januaristorm van 2007 al mee dat een deel van een Zandvoortse flatgevel sneuvelde. Toen bleek het buitenspouwblad niet goed verankerd. “Hier lijkt dat er niet op.”
Na de gevelkwestie in 2007 startte EMM een programma achterstallig onderhoud. De scheurvorming bij Groot Kijkduin zag de corporatie echter niet aankomen. “Overmatig last van zand, wind en water? Onduidelijk. Gebouwen bij het strand hebben nu eenmaal veel onderhoud nodig.”

Reageer op dit artikel