nieuws

Jongeren vrezen terugval vacatures

bouwbreed Premium

Slechts 1 procent van de studenten die een baan zoeken in de sectoren bouw en civiel vindt het salaris de belangrijkste factor bij de start van hun carrière. De meesten hechten meer waarde aan goede doorgroeimogelijkheden.

Dat blijkt uit een enquête onder duizend bezoekers van de carrièrebeurs Building Your Future die gisteren in de Cruise Terminal in Rotterdam werd gehouden.
Uit de enquête kwam ook naar voren dat 75 procent van de beursbezoekers door de kredietcrisis een terugval verwacht in het aantal vacatures. De meeste standhouders deelden die zorg niet. Grote bouwondernemingen als Dura Vermeer en Volker Wessels zeggen dankzij langlopende projecten de komende jaren nog volop vacatures te hebben. Soortgelijke reacties waren te horen bij Grontmij en ingenieursbureau Movares.

Informeel

Building Your Future werd voor het eerst gehouden. Het event richtte zich uitsluitend op jongeren van mbo-, hbo- en wo-niveau en op young professionals met enkele jaren ervaring. De sfeer was informeel en de formule geheel aangepast aan de doelgroep. Een dj draaide harde muziek, alle stands waren voorzien van loungebanken met zachte kussens en er waren meerdere bars voor hapjes en drankjes. Per bus en boot waren excursies geregeld naar grote bouwprojecten in de Maasstad. In een op en neergaande lift werden meet- en greetsessies gehouden.
De standhouders oordeelden verdeeld over deze experimentele opzet. Sommigen hadden moeite met de rommelige sfeer, anderen ergerden zich aan groepen scholieren die de beurs verplicht bezochten en die uitsluitend geïnteresseerd waren in gratis sleutelhangers, pennen en bloknotes. Er waren daarentegen ook bedrijven die de ambiance juist zeer geschikt vonden om contact te leggen met de jonge generatie. Waardering was er ook voor het elektronische pasjessysteem waardoor standhouders van minuut tot minuut op beeldschermen konden zien hoeveel bezoekers er aanwezig waren en van welke opleiding zij afkomstig waren.

Reageer op dit artikel