nieuws

‘Isoleren essentieel bij beganegrondvloer’

bouwbreed Premium

Bij duurzame renovatie is het isoleren van de beganegrondvloer essentieel. Zonder vloerisolatie ontstaan problemen met de gezondheid en het comfort.

Dat zei Willem Otter, directeur Waarde 0x26 Riant bij BAM Woningbouw, tijdens het symposium bij de uitreiking van de Toolkit Bestaande Woningbouw. Hij wees er nadrukkelijk op dat het isoleren van de beganegrondvloer deel uitmaakt van een integrale aanpak van de renovatie van woningen. Hoewel het voor de hand ligt dat vooral daken en gevels worden geïsoleerd, mag de vloer niet achterwege blijven.
Het ontbreken van vloerisolatie leidt in samenhang met een goede isolatie van gevels en dak tot problemen met de vochthuishouding en het comfort. Uit onderzoek blijkt dat een relatief lage temperatuur van de vloer leidt tot onnodig energieverbruik, omdat de bewoners zich dan bij een relatief hoge temperatuur van de ruimte pas comfortabel voelen.

Opvallend

In de Toolkit Bestaande Woningbouw staan verschillende mogelijkheden om de beganegrondvloer te isoleren. Opvallend is het advies om ook het maaiveld tot een meter buiten de gevel te isoleren. Dat draagt bij aan het voorkomen van een koudebrug via de fundering. Het is een oplossing die mogelijk ook bij nieuwbouw kan worden toegepast.

Gebiedsontwikkeling

Volgens Otter maakt de Toolkit Bestaande Woningbouw maatwerk niet overbodig. De adviezen en voorstellen in de toolkit zijn ook van toepassing voor particuliere woningen.
Een punt van aandacht is de ontwikkeling van de omgeving van de woningen. Pieter Hameetman, manager innovatie bij BAM Vastgoed, kondigde aan dat over ongeveer een jaar een toolkit voor duurzame gebiedsontwikkeling zal verschijnen. “Daar zijn veel meer partijen bij betrokken dan bij de duurzame renovatie van woningen”, aldus Hameetman. Sleutelwoorden zijn volgens hem identiteit, ruimtelijke en sociale kwaliteit, ecologie, recreatie en differentiatie. Het gaat om de principes die ook zijn afgesproken voor de duurzame nieuwbouw van 60.000 woningen in Almere.

Reageer op dit artikel