nieuws

Investeringen in Nederlands vastgoed gestegen

bouwbreed Premium

De investeringen in Nederlands vastgoed zijn vergeleken met dezelfde periode vorig jaar in het derde kwartaal met 40 procent gestegen tot 2 miljard euro. De groei staat in schril contrast met de daling van 19 procent gemiddeld in Europa.

“De volumes voor direct vastgoed worden beïnvloed door de enorme wereldwijde onrust op de financiële markten van de afgelopen drie weken”, zegt Eric de Clercq Zubli van vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle. “Denk aan de financiële injecties voor banken en de grootschalige tussenkomsten van overheden, de zeer grote omvang en snelheid van de dalende vastgoedwaarden en de bezorgdheden over de grondslagen voor wat betreft de jaren 2009 en 2010”.
De effecten zullen volgens De Clercq Zubli hun weerslag hebben op het vierde kwartaal waardoor de totale investeringen in Nederlands vastgoed dit jaar lager zullen uitvallen dan in 2007. Voor heel Europa rekent hij voor 2008 op een investeringsvolume van 115 miljard euro. De afname van de investeringen werden in het tweede en derde kwartaal vooral zichtbaar in landen als Ierland (min 70 procent tot 45 miljoen euro) en België, met een verlies van 54 procent tot 550 miljoen euro. Ook in Italië (48 procent) en Frankrijk (30 procent) namen de volumes aanzienlijk af. Ondanks de neergang waren Groot-Brittannië (5,7 miljard euro) en Duitsland (3,2 miljard euro) in het derde kwartaal de actiefste markten.

Reageer op dit artikel