nieuws

Internet laat huisautomatisering vlot communiceren

bouwbreed Premium

Huisautomatisering zou zoveel meer kunnen zijn dan alleen een verzameling technieken die soms wel en vaak niet met elkaar ‘communiceren’. Met het internetprotocol als standaard kan dat ten goede veranderen, zo bleek in Eindhoven op de beurs Domotica 0x26 Slim Wonen. Dan resteert alleen nog de vraag of de opbrengst van een systeem de investering compenseert.

Domotica doet het zakelijk gezien niet slecht. De handel biedt al sinds jaar en dag handige spulletjes om bijvoorbeeld automatisch (garage)deuren te bedienen, het binnenklimaat te regelen of potentiële inbrekers in de vakantietijd de indruk te geven dat een huis gewoon bewoond is. Al die voorzieningen hebben in elk geval één nadeel: ze gebruiken allemaal een eigen (afstands)bediening. De systemen zijn ook niet met elkaar te combineren omdat het specifieke producten van één fabrikant zijn.
“Dat kan anders”, meent Coen Kijk in de Vegt; bijvoorbeeld met het systeem waarvan zijn bedrijf Integrated Residential Services (IRS) sinds kort de vijfde generatie levert.
De kern daarvan is een aanraakscherm dat alle aangesloten voorzieningen bedient. De gebruiker kan via een ingebouwde microfoon en camera een collectant aan de voordeur meedelen dat er al gegeven is, de huisarts overtuigen dat die een herhaalrecept moet uitschrijven of familie aan de andere kant van de wereld bijpraten.
“Al die functies maken gebruik van het internetprotocol”, zegt Kijk in de Vegt; “de toekomstige standaard voor domotica.” Via het internet kan een bewoner om het even welke dienst in huis halen en via het scherm van IRS gebruiken. De aanleg blijft niet beperkt tot de nieuwbouw. De benodigde draad en kabel kost de opdrachtgever zo’n 600 tot 800 euro. De prijs voor de apparatuur begint bij 2000 euro en eindigt bij 4000 euro.
Het zijn bedragen die Tromp Bakker van de stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam graag uitgeeft om zijn woningen aan te passen aan de wensen van zijn doelgroep. In elk geval duizend en mogelijk zelfs 1500 nieuwbouwwoningen die vanaf volgend jaar worden opgeleverd krijgen de beschikking over domoticale voorzieningen. “Een maatschappelijk verantwoorde investering”, benadrukt Bakker, waarvan de tijd moet leren of hij de juiste beslissing heeft genomen.
De praktijk moet Bakker leren of de toekomstige bewoners er net zo enthousiast over zijn als hij. Die krijgen de voorzieningen niet opgedrongen maar bepalen zelf of ze daar maandelijks de 15 euro voor over hebben die Bakker wil. Gerekend over duizend woningen en een afschrijvingstermijn van vijf jaar gaapt er in zijn begroting nog een tekort van een kleine 25 procent.
De bekabeling kost hem 4200 euro. Omdat die meer mogelijkheden biedt dan conventionele bedrading zegt Bakker met deze verbetering zo’n 900 euro te verdienen. Ouderenhuisvesting Rotterdam is niet de eerste verhuurder die zijn nieuwbouwwoningen voorbereidt op de digitale toekomst. Bijvoorbeeld in Noord-Brabant zagen inmiddels heel wat proefprojecten met ict en domotica het licht. “Reguliere toepassingen zijn er niet uit voortgekomen”, constateert de Brabantse gedeputeerde Brigitte van Haaften.
Eén van de redenen: de zorg komt als opdrachtgever voor zulke projecten maar moeilijk in gesprek met de partijen die de systemen aanbieden. In die gesprekken gaat het doorgaans alleen over de techniek en nauwelijks over degene die daar gebruik van maken.

Reageer op dit artikel