nieuws

IMF voorspelt voor 2009 krimp van 0,25 procent

bouwbreed

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economieën van de ontwikkelde landen volgend jaar gemiddeld met 0,25 procent zullen krimpen. Als de voorspelling uitkomt daalt voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog een jaar lang wereldwijd de bedrijvigheid.

De economie van de Verenigde Staten zal volgend jaar naar verwachting met 0,7 procent krimpen. Vorige maand voorspelde het IMF voor de VS nog een groei van 0,1 procent. De vijftien landen van de eurozone zullen hun bruto binnenlands product (bbp) gemiddeld met 0,5 procent zien afnemen. Zij mochten vorige maand nog rekenen op 0,2 procent groei.
De krimp wordt vooral veroorzaakt door de grote economieën, zoals Groot-Brittannië maar ook Duitsland, Frankrijk en Italië. Zij zullen het bbp naar verwachting volgend jaar allemaal zien krimpen. De andere ontwikkelde economieën, waaronder Nederland, zullen gemiddeld met 1,5 procent groeien.
Ook in de opkomende economieën valt de economische groei volgend jaar sterker terug dan het IMF vorige maand voorzag. Hoewel het groeipeil er met een gemiddelde van 5,1 procent hoger blijft dan in de westerse landen, zal de teruggang er volgens het IMF min of meer even hard aankomen als in de ontwikkelde landen.
”Het is duidelijk dat er meer maatregelen nodig zijn om de economie te stimuleren. Elke ruimte voor een ruimer monetair beleid moet worden benut”, aldus het IMF in reactie op de nieuwe prognoses. Landen zouden moeten overwegen het belastingstelsel te hervormen om de economie te stimuleren.
Volgens het IMF hebben de reddingsacties van diverse overheden voor in nood geraakte banken de financiële crisis wel beperkt, maar nog lang niet bezworen.

Reageer op dit artikel