nieuws

Houtskeletconstructie van hoogbouw 150 jaar gevolgd

bouwbreed Premium

In het appartementencomplex aan de Lage Korn in Buren past bouwbedrijf De Vree en Sliepen een constructie toe die niet gebruikelijk is in hoogbouw. Het gebouw van vier woonlagen heeft een houten skelet in plaats van betonnen balken. Waarbij met houten vloerelementen (Kerto) een overspanning wordt gerealiseerd van 7,6 meter.

Houtskeletbouw is wat prijziger, maar het heeft vooral voordelen, vindt opdrachtgever Stichting Volkshuisvesting Tiel (SVT). Op milieugebied, maar ook logistiek en arbotechnisch omdat er met prefabmateriaal wordt gewerkt. “Het gebouw was heel snel wind- en waterdicht te maken”, zegt projectleider Gerke Kok van SVT. De ruwbouw was in drie weken neergezet. Begin volgend jaar worden de appartementen opgeleverd.
“Het concept kwam van Van der Breggen Bouw”, verklaart Kok de keuze. “Zij hadden samen met De Vree en Sliepen een proefwoning gemaakt en vroegen ons of wij ook interesse in de bouwmethode hadden.”
De 24 appartementen zijn een goed voorbeeld van ifd-bouwen, industrieel, flexibel en demontabel. “Maar de component ‘flexibel’ is in dit project minder belangrijk. De appartementen zullen hoogstwaarschijnlijk geen andere functie krijgen dan die van wonen en begeleid wonen.” Er zijn negen appartementen bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking.
SVT heeft een flinke investering gedaan in het complex in Buren. Kok: “De totale kosten bedragen ongeveer 4 miljoen euro. Dat is wel iets duurder dan gebruikelijk. Naast houtskeletbouw speelt een rol dat de kosten van warmtekoudeopslag relatief hoog zijn voor zo’n klein aantal appartementen.”
De houtskeletwoningen met prefab materialen – alleen de liftschacht en de noodtrappenhuizen zijn van staal – doen kwalitatief niet onder voor reguliere bouw, weet SVT. “Toch wordt het complex uitgebreid gemonitord op duurzaamheid en energiegebruik”, benadrukt Kok. “Wij doen mee in een project van SEV en het ministerie van VROM waarin verschillende bouwmethodieken op lange termijn worden bekeken. Op heel lange termijn, mag je wel zeggen. De appartementen aan de Lage Korn worden 150 jaar gevolgd.”

Reageer op dit artikel