nieuws

Holcim sluit in Spanje en Amerika cementfabrieken

bouwbreed Premium

Holcim gaat in Spanje en Amerika cementfabrieken sluiten vanwege de dalende vraag naar cement en toeslagstoffen in die landen. Dat heeft de Zwitserse cementproducent gisteren naar buiten gebracht.

Naast sluiting van in totaal drie fabrieken, zullen ook andere kostenbesparende maatregelen worden genomen, maakte de onderneming verder bekend. Holcim zette in het laatste kwartaal 6 procent minder cement af. Daarnaast verkocht het bedrijf ruim 4 procent minder toeslagstoffen. De afzet van transportbeton steeg wel, met ruim 8 procent tot 13,4 miljoen ton. Gemeten over de eerste negen maanden van het jaar liep de afzet van cement en toeslagstoffen eveneens terug.
Vooral in de Verenigde Staten, Engeland en Spanje zag Holcim de vraag sterk teruglopen. In Latijns-Amerika en delen van Europa bleef de afzet nog op niveau, terwijl in Azië meer cement werd afgezet.
De teruglopende vraag naar bouwstoffen wordt volgens Holcim veroorzaakt door de wereldwijde financiële crisis.
Enkele maanden geleden ging Holcim er nog vanuit de goede resultaten van vorig jaar te kunnen evenaren, maar daar komt het bedrijf nu van terug. De onderneming verwacht dat de vraag naar bouwstoffen de komende maanden verder zal afnemen – en daarmee ook het resultaat. In het derde kwartaal daalde het brutoresultaat ten opzichte van dezelfde vorig jaar met ruim 12 procent tot 930 miljoen euro. Onder aan de streep hielden de Zwitsers 472 miljoen over, een daling van 16 procent. De omzet steeg nog wel, met 4 procent tot 4,2 miljard euro.

Reageer op dit artikel