nieuws

Heidelberg Ce ment kort op arbeid en investering

bouwbreed Premium

Bouwstoffenconcern Heidelberg Cement stuurt scherp bij om de financiële crisis het hoofd te bieden. Voor honderden miljoenen wordt geschrapt in investeringsplannen en bij duizenden verdwijnen de arbeidsplaatsen.

“Uitgaand van de crisisachtige toespitsing van de situatie op de financiële markten heeft zich de economische omgeving afgelopen weken duidelijk verslechterd”, zegt bestuursvoorzitter Bernd Scheifele. “Vooral in de industrielanden raakt de crisis toenemend de echte economie. In de groeilanden in Azië en Oost-Europa, die een wezenlijke pijler onder de wereldeconomie zijn, vermindert de dynamiek”. Bij Heidelberg Cement zijn afgelopen twaalf maanden 4145 arbeidsplaatsen verdwenen. De saneringen hebben vooral betrekking op aanpassingen van de capaciteit in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De totale personele sterkte van het concern is gekrompen tot 64.638 medewerkers.
Ook op het vlak van de investeringen houden de Heidelbergers zich in. Tegenover de 12,4 miljard euro die de onderneming in de eerste negen maanden van 2007 uitgaf, staat in dezelfde periode van dit jaar slechts een injectie van 799 miljoen. Als reactie op het verslechterde economische tij voert het bedrijf een grootschalig afslankingsprogramma door dat, via optimalisering en hogere efficiëntie, jaarlijks een kwart miljard euro moet opleveren.

Groei

Bij Heidelberg Cement steeg in de eerste driekwart van het jaar de omzet met 49 procent tot 10,8 miljard euro. De groei is voor een groot deel afkomstig van de integratie van aankoop Hanson. Ook de sterk toegenomen vraag vanuit de Benelux, Duitsland en Scandinavië droeg een steentje bij. In China, Indonesië en Turkije floreerde de afzet eveneens. Het operationele resultaat nam, ondanks de duidelijke neergang in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, in de eerste negen maanden met 15,6 procent toe tot 1,6 miljard euro.
De afzet van cement en klinkers bereikte in de periode januari – september het niveau van 68 miljoen ton. Terwijl in Amerika een daling van 4,2 procent inzette, kwam ruimschoots compensatie uit Europa (plus 6,3 procent) en Azië/Australië (groei 6,5 procent).
Het volume van de toeslagstoffen neemt over een breed font toe. De teller staat bij 230 miljoen ton. Azië/Australië laat een verzesvoudiging zien tot 28,4 miljoen ton. De afzet in Noord-Amerika nam met 172 procent toe tot 105,8 miljoen ton. Ook Europa presteerde uitstekend en laat een stijging van 72 procent tot 95,3 miljoen ton zien.

Reageer op dit artikel